Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Περιστέρης: Το κράτος πρέπει να πείσει για τη σημασία των ΑΠΕ

Οταν χτίζουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, δεν μιλά κανείς. Όταν προσπαθούμε να χτίσουμε ένα αιολικό πάρκο, ζούμε έναν εφιάλτη, επεσήμανε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα.

Γ. Περιστέρης: Το κράτος πρέπει να πείσει για τη σημασία των ΑΠΕ

«Χρειάζεται να προσφέρουμε σημαντική ανοδική οικονομική πορεία στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, να δημιουργήσουμε ένα νέο “Πράσινο ΑΕΠ”, αντί να απαιτούμε από τους ανθρώπους να πληρώνουν απλώς υψηλότερες τιμές “επειδή αυτό είναι το σωστό που πρέπει να πράξει κανείς για το περιβάλλον”. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια: να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές, στρατηγικές, σχέδια και μέτρα που όχι μόνο αποφέρουν μετρήσιμα περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, αλλά και μειώνουν το κόστος της ενέργειας και ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε νέους τομείς, οι οποίοι υπεραντισταθμίζουν και αναδιανέμουν εισόδημα από παραδοσιακούς ρυπογόνους τομείς, όπως τα ορυκτά καύσιμα».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιέγραψε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της πράσινης μετάβασης στην ενέργεια, στη συζήτηση που είχε με θέμα την κλιματική αλλαγή με τον Sir David King, Πρόεδρο του Advisory Group για την Κλιματική Κρίση, και πρώην μόνιμο ειδικό εκπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

«Η κλιματική αλλαγή είναι το θέμα που θα έπρεπε να τους απασχολεί, όμως, δυστυχώς, είχαμε πισωγυρίσματα το τελευταίο διάστημα», υποστήριξε ο Γιώργος Περιστέρης στο συνέδριο του Economist.

Επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει υψηλότερο κόστος από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και επεσήμανε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν θα διαχυθούν εξίσου στον πλανήτη.

Σημείωσε ότι πολλές φορές οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για την οικονομική συνεισφορά των εταιρειών, χωρίς να λαμβάνουν τις επιπτώσεις των επιλογών. Εμφαση έδωσε δε στην ανάγκη να διατεθούν πόροι για πράσινες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Κάθε φορτίο ενέργειας καίγεται και τελειώνει. Χρειαζόμαστε διασυνδέσεις, αποθηκευτικούς χώρους, ώστε το πρόβλημα να γίνει ευκαιρία.

Οι λαϊκιστές, είπε, παίρνουν το νήμα από το λόμπι των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα επεσήμανε ότι «όταν χτίζουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, δεν μιλά κανείς. Όταν προσπαθούμε να χτίσουμε ένα αιολικό πάρκο, ζούμε έναν εφιάλτη. Μπορεί να χρειαστούν και δέκα χρόνια, ενώ έχουμε μεγάλες αντιδράσεις.

Όταν το κράτος πραγματικά θέλει να εμπλακεί, να εξηγήσει και πείσει τους ανθρώπους το τι είναι σωστό, αυτοί σε μεγάλο ποσοστό ακούνε. Οι κυβερνήσεις όμως δεν εμπλέκονται στο να πείσουν τους ανθρώπους».

Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή αγκάλιασε τις προσπάθειες. Τελευταία βλέπουμε, όμως, μεγαλύτερη υποστήριξη στα φωτοβολταϊκά από τα αιολικά, κάτι το οποίο δημιουργεί μια ανισορροπία καθώς τα πρώτα λειτουργούν ημέρες με ήλιο και τις πρωινές ώρες.

Δεν βλέπουμε το κράτος στο σύνολό του (ΟΤΑ, κεντρικό κράτος) να βοηθά πολύ στην προσπάθεια», τόνισε. Εφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές. «Το πρώτο που γίνεται είναι να ανακληθούν όλες οι άδειες για αιολικά πάρκα, αλλά μόνο αυτές, όχι οι άδειες για οικοδόμηση ή βόσκηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v