Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας-Gazprom

H ρωσική εταιρεία θέλει να επιβάλει ρήτρα take or pay στην ελληνική πλευρά. Καταπατούνται οι όροι της σύμβασης, υπονόησε ο Θ. Σκυλακάκης. Σφίγγα για το θέμα του φόρου που επιβάλλει η Βουλγαρία.

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας-Gazprom

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου τον επόμενο χρόνο, αλλά και την επιβολή ρήτρας take or pay στην ελληνική εταιρεία, για ποσότητες που συμφωνήθηκαν αλλά δεν παραλήφθηκαν.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση πλέγματος μέτρων με στόχο την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκυλακάκης εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η ρωσική εταιρeία καταπατά τους όρους της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. «Υπάρχουν όροι αναφορικά με τις τιμές που πωλείται το αέριο σε σχέση με άλλους προμηθευτές», υπογράμμισε, υπονοώντας ότι δεν μπορεί η Gazprom να δίνει φυσικό αέριο σε άλλον πελάτη της στην ελληνική αγορά σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που συμφωνήθηκαν στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν το τέλος διέλευσης που έχει εφαρμόσει η Βουλγαρία για το ρωσικό αέριο εγκυμονεί συνέπειες για την αύξηση της τιμής του εισαγόμενου στην Ελλάδα ρωσικού αερίου, απάντησε ότι «είναι ένα σύνθετο θέμα. Δεν θα επηρεάσει την τιμή του αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, κι αυτό γιατί στη σύμβαση δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή της συμφωνηθείσας τιμής από φόρο που επιβάλλεται πριν το Σιδηρόκαστρο».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συμφωνήσει να παραλαμβάνει το αέριο στην είσοδο του Σιδηροκάστρου και όχι μέσα στη βουλγαρική επικράτεια, πιθανόν σε αντίθεση με άλλους εγχώριους προμηθευτές. Γι’ αυτό ο υπουργός δεν απέκλεισε ο ιδιότυπος αυτός δασμός να επηρεάσει το συνολικό κόστος του εισαγόμενου στη χώρα ρωσικού φυσικού αερίου.

Πάντως, προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ είναι οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για το take or pay, καθώς επηρεάζεται ο μέτοχος, που είναι το δημόσιο. Για τοn λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα του τέλους διέλευσης από τη Βουλγαρία, όπως υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο ίδιος, τέλος, απέφυγε να απαντήσει αν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ Εμπορίας το ενδεχόμενο διακοπής στην προμήθεια ρωσικού αερίου. «Δεν μπορώ να απαντήσω δημοσίως, όταν είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v