Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ραντάρ δύο ξένων ομίλων τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Η σουηδική Hecixon και η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP) δείχνουν ενδιαφέρον για τα projects που θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα. Ποιες συμμαχίες έκλεισαν μεταξύ ελληνικών ομίλων με σχήματα από το εξωτερικό.

Στο ραντάρ δύο ξένων ομίλων τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Στο μόνιτορ δύο ευρωπαϊκών εταιρειών μπαίνει η αναδυόμενη εγχώρια αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Πρόκειται για τη σουηδική Hecixon και τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP), με στόχο να διεκδικήσουν μέρος της πίτας του εθνικού σχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΔΕΥΕΠ.

Η Hexicon, με έδρα τη Στοκχόλμη και παρουσία σε πάνω από είκοσι χώρες, δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 2009, οπότε και ιδρύθηκε. Η εταιρεία βλέπει, όπως αναφέρει, μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, γι’ αυτό και ίδρυσε πριν από ένα χρόνο την ελληνική θυγατρική της, τη Hexicon Power. Τα σχέδια της εταιρείας θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στη Σουηδική πρεσβεία.

Παράλληλα, η COP θα εγκαινιάσει τα νέα εταιρικά γραφεία της στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015, με έδρα την Κοπεγχάγη, και δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο. Η COP συνεργάζεται με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με την οποία συμπράττει η Mytilineos για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας. Η CIP έχει υπό διαχείριση περί τα 15 δισ. ευρώ κεφάλαια και θεωρείται το μεγαλύτερο ειδικό ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Κύριος προγραμματιστής για όλα τα έργα που θα γίνουν από το σχήμα CIP-Mytilineos είναι η COP.

Και δεν είναι οι μόνες ξένες εταιρείες που επιδιώκουν παρουσία στην Ελλάδα μέσω σχημάτων με ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κλεισμένη συμφωνία με την Ocean Winds (σύμπραξη EDR Renewables και Engie), η Helleniq Energy με την RWE, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Co. (Masdar), η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την Parkwind, ενώ η ΕΝΤΕΚΑ συνεργάζεται ήδη με την Quantum Energy Partners για χερσαία αιολικά, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στα θαλάσσια. Εταίρους αναζητούν, επίσης, η ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW ως το 2030. Ανάλογος είναι και ο ηλεκτρικός χώρος που θεσμοθετείται να δεσμεύσει ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι έτοιμα «να μπουν στην πρίζα» τα έργα που θα κατασκευαστούν ως τότε.

Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου την προηγούμενη Παρασκευή σε ενεργειακό συνέδριο, το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ στάλθηκε την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες για την τελική έγκρισή του και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα δύο πρώτα πιλοτικά έργα που προβλέπεται να αναπτυχθούν εκτός διαγωνισμών στην περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης είναι αυτά του ομίλου Κοπελούζου, που έχει εξασφαλίσει άδεια από το 2012 για πάρκο 216 MW και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για 485 MW. Μάλιστα, οι δύο όμιλοι φέρονται να εξετάζουν την από κοινού συνεργασία για τις απαιτούμενες ερευνητικές μελέτες.

Δύο μικρά πιλοτικά έργα ισχύος ως 40 MW το καθένα ενδιαφέρεται να προωθήσει και το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν «οδηγό» για την ανάπτυξη της αναγκαίας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν για τα υπεράκτια αιολικά. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η περιοχή στην οποία προορίζονται, ενώ αναζητούνται τα κρίσιμα κονδύλια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

Τα 2 GW υπεράκτιων αιολικών του ΕΣΕΚ ως το 2030 προβλέπεται να προέλθουν από τη «δεξαμενή» των μεσοπρόθεσμων έργων του εθνικού σχεδίου σε 10 περιοχές, συνολικής ισχύος 4,9 GW. Οι περιοχές αυτές τοποθετούνται στα Διαπόντια νησιά, στη Γυάρο, στη Δονούσα, στον Πατραϊκό Κόλπο, στη Ρόδο, στη Χίο, στους Αγίους Αποστόλους της Εύβοιας και τρία σημεία στην Κρήτη, τα δύο κοντά στον υποσταθμό της Δαμάστας και το ένα στον Αθερινόλακκο.

Περιλαμβάνονται, επίσης, έργα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 6,9 MW και σε νέες περιοχές, όπως, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα και ο Άγιος Ευστράτιος.

Η ΕΔΕΥΕΠ φιλοδοξεί σε ένα χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες μελέτες και να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα, που θα προσδιορίζουν τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον πρώτο διαγωνισμό. Ένα εγχείρημα που θεωρείται εξαιρετικά σύνθετο για να καταφέρει να υλοποιηθεί μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια και με δεδομένο ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία και συναρμόδιες υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v