Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτοι ανάδοχοι της ΚτΠ για την υλοποίηση του έργου «BigData»

Στόχος του έργου είναι η παροχή πληροφόρησης, τόσο προς κυβερνητικούς χρήστες όσο και προς εξωτερικούς χρήστες. Ποιες εταιρείες θα τρέξουν την 1η Εκτελεστική Σύμβαση.

Οι πρώτοι ανάδοχοι της ΚτΠ για την υλοποίηση του έργου «BigData»

Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της Συμφωνίας – Πλαίσιο για τo Έργο: «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)» του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακοίνωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η σύμβαση αξίας  5,79 εκατ. ευρώ έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 9 μήνες από την υπογραφή της ενώ σκοπός του Έργου της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης της Συμφωνίας-Πλαίσιο αποτελεί:

  • Ο προσδιορισμός των μεθόδων και των τεχνικών που θα υποστηρίξουν τη συνολική εκτέλεση του έργου και περιλαμβάνουν: τη διοίκηση και διαχείριση του συνολικού Έργου, τον καθορισμό του πλαισίου διακυβέρνησης της πληροφορίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις την Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας και τον σχεδιασμό της βέλτιστης αρχιτεκτονικής.
  • Η δημιουργία ενός Οδικού Χάρτη Υλοποίησης, μέσω του οποίου θα περιγραφούν οι Αναλύσεις (use cases) και οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης με έμφαση στις περιοχές υψηλής προτεραιότητας από πλευράς υλοποίησης (που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επόμενης εκτελεστικής).
  • Η εγκατάσταση των απαραίτητων υπολογιστικών περιβαλλόντων.
  • Η εκτέλεση ενός πρώτου κύκλου υλοποίησης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη αναλύσεων και αναφορών με πηγαίο σύστημα Δι@υγεια και η οποία θα περιλαμβάνει: την λεπτομερή ανάλυση των απαιτήσεων (Λεξικό Δεδομένων), την υλοποίηση των απαιτούμενων αναλύσεων (dashboards/reports) και των υποστηρικτικών ροών δεδομένων και την πιλοτική λειτουργία της λύσης και την εκπαίδευση των χρηστών της.

Στόχος του έργου BigData είναι η παροχή πληροφόρησης, τόσο προς κυβερνητικούς χρήστες (Κεντρική Κυβέρνηση, Δημόσιες Υπηρεσίες, κ.λπ.), όσο και προς εξωτερικούς χρήστες (π.χ. πολίτες, ανεξάρτητες αρχές, θεσμοί, κ.λπ.), ώστε να υποστηρίζεται επαρκώς ο κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός, η διαχείριση κρίσεων, η παρακολούθηση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο σχεδιασμός νέων υπηρεσιών και, γενικότερα, η υποστήριξη της διαδικασίας παροχής ενημέρωσης/πληροφόρησης και της λήψης αποφάσεων.

Ο ανωτέρω πρώτος κύκλος υλοποίησης του έργου θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο dashboard, που θα περιλαμβάνει περίπου 30-40 reports (γραφήματα/αναλύσεις) έχοντας σαν πηγή δεδομένων το σύστημα Δι@υγεια.

Το συνολικό Σχέδιο Διαχείρισης Έργου και τα έγγραφα του έργου που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεσή του θα καθοριστούν λεπτομερώς στο πλαίσιο της παρούσας Εκτελεστικής Σύμβασης. Οι διαδικασίες σχεδιασμού θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές του πεδίου εφαρμογής, του χρόνου, του κόστους, της ποιότητας, των επικοινωνιών, των ανθρώπινων πόρων, των κινδύνων και της διαχείρισης των ενδιαφερομένων (stakeholders).

Ειδικότερα στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σχεδίου Διαχείρισης Έργου θα αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν για το εν λόγω έργο οι ακόλουθες Δραστηριότητες:

  • Διαχείριση ολοκλήρωσης έργου
  • Διαχείριση πεδίου εφαρμογής έργου
  • χρόνου έργου
  • Διαχείριση κόστους έργου
  • Διαχείριση Ποιότητας Έργου
  • Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού Έργου
  • Διαχείριση Επικοινωνίας Έργου
  • Διαχείριση Κινδύνων Έργου
  • Διαχείριση υπεργολάβων έργου
  • Διαχείριση ενδιαφερομένων μερών του έργου

Τα αποτελέσματα του τρόπου διαχείρισης των παραπάνω θα αποτυπωθούν στα ακόλουθα σχέδια, τα οποία αποτελούν μέρος του συνολικού Σχεδίου Διαχείρισης Έργου (Σχέδιο Υλοποίησης Έργου (Project Implementation Plan), Σχέδιο Διαχείρισης Ποιότητας Έργου (Project Quality Plan - PQP), Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Έργου (Risk Management Plan), Σχέδιο Αντιμετώπισης Κινδύνων Έργου (Risk Mitigation Plan), Σχέδιο Επικοινωνίας (Communication Plan), Σχέδιο Τεκμηρίωσης (Documentation Plan), Σχέδιο Διαχείρισης Αλλαγών (Change Management Plan) και Σχέδιο Εκπαίδευσης (Training Plan).

Με την ενσωμάτωση και του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος του Έργου, όπως εκπονηθεί μετά την ανάλυση των παραπάνω, προκύπτει το ολοκληρωμένο πλέον κείμενο του Σχεδίου Διαχείρισης Έργου το οποίο αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο διαχείρισης του έργου και κείμενο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο Διακυβέρνησης θα μπορεί να προσαρμόζεται (στο πλαίσιο μελλοντικών εκτελεστικών συμβάσεων) με βάση τις απαιτήσεις του Κυρίου του Έργου λαμβάνοντας υπόψη και πιθανές συνέργειες με άλλες σχετικές δράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v