Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβρη

Στο 2,9% επιβεβαιώθηκε στην ευρωζώνη. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (9,6%), την Τσεχία (9,5%) και τη Ρουμανία (8,3%).

Eurostat: Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβρη

Στο 2,9% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,6%. Η δεύτερη εκτίμηση επιβεβαιώνει την πρώτη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,6%, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,5%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη χώρα μας, η Eurostat εκτιμά ότι ο δείκτης -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- ενισχύθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, από 3,9% που ήταν η πρώτη της εκτίμηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,4% σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-1,7%), στην Ολλανδία (-1,0%) και στη Δανία (-0,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (9,6%), την Τσεχία (9,5%) και τη Ρουμανία (8,3%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε πέντε.

Τον Οκτώβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,97 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,90 π.μ.) και την ενέργεια. (-1,45 π.μ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v