Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζει στον πάγο η Βουλγαρία το χαράτσι στο ρωσικό αέριο

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων ανακοίνωσαν σχέδιο για κατάργηση της εισφοράς στη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου, που απειλούσε να αυξήσει τις τιμές και στην Ελλάδα. Γιατί κάνουν στροφή.

Βάζει στον πάγο η Βουλγαρία το χαράτσι στο ρωσικό αέριο

Ο κυβερνών συνασπισμός της Βουλγαρίας παρουσίασε σχέδια για κατάργηση του αμφιλεγόμενου φόρου στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, καθώς η χώρα επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τους ομοτίμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, γράφει το Bloomberg.

Η κίνηση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο να επιβάλει την εισφορά πυροδότησε ανησυχίες για υψηλές τιμές και διαταραχές του εφοδιασμού σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το θέμα αφορά άμεσα και την Ελλάδα, που προμηθεύεται ποσότητες αερίου μέσω αγωγών που περνούν από τη γειτονική χώρα. Ενώ η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη εισπράξει χρήματα από τους πελάτες του διαχειριστή του δικτύου της, οι αρχές της Ουγγαρίας το χαρακτήρισαν ως «εχθρικό βήμα» και ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα από την ΕΕ για την απόφαση.

Η Βουλγαρία θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για να ανακαλέσει τον φόρο μέχρι να βρει μια προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή του, δήλωσαν σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Μπόικο Μπορίσοφ και ο Κίριλ Πέτκοφ, πρώην πρωθυπουργοί και νυν αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Οι ηγέτες των κομμάτων έκαναν δηλώσεις ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επρόκειτο να συναντηθούν αργά τη Δευτέρα στη Σλοβενία για να συζητήσουν τον χώρο Σένγκεν και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Την Κυριακή, η Αυστρία υπέβαλε μια ιδέα να άρει εν μέρει το βέτο της κατά της Βουλγαρία και της γειτονικής Ρουμανίας, επιτρέποντας την ανοιχτή πρόσβαση αεροπορικώς υπό τον όρο ότι οι δύο χώρες θα αποδέχονται αιτούντες άσυλο.

«Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία λόγω του φόρου», είπε ο Μπορίσοφ. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας, που ήταν πάντα μεταξύ των βασικών προνομίων μας, θα παραμείνουν έτσι».

Η Σόφια επιδιώκει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η απόφαση χρειάζεται την έγκριση όλων των μελών της ΕΕ. Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν απρόθυμες να δεχτούν τη Βουλγαρία, επικαλούμενη τα προβλήματα με το κράτος δικαίου και τον έλεγχο των συνόρων.

Η πρόταση της Αυστρίας πρόκειται να συζητηθεί με Βούλγαρους και Ρουμάνους υπουργούς.

«Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ. Αλλά «δεν θα δεχτούμε ειδικούς όρους για τη Βουλγαρία», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v