Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2023

Χαράτσι στο αέριο: Χαμός στη Βουλγαρία, σιωπή στην Αθήνα *Φόροι: Τώρα και… e-καρφώματα *Ο όρκος της JP Morgan

Χαράτσι στο αέριο: Χαμός στη Βουλγαρία, σιωπή στην Αθήνα *Φόροι: Τώρα και… e-καρφώματα *Ο όρκος της JP Morgan

ΑΕΡΙΟ: Επανερχόμαστε στο χαράτσι που θέλει να επιβάλει η Βουλγαρία στο ρωσικό αέριο που περνά από το έδαφός της για να καταλήξει σε τρίτες χώρες. Όχι μόνον επειδή σήμερα είναι η συνάντηση του ΣΕΒ με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά κι επειδή ενώ κυβέρνηση και υπουργός σιωπούν, διαρρέοντας ότι κάνουν, λέει, μυστική διπλωματία, γίνεται κυριολεκτικά χαμός ακόμη και μέσα στην ίδια τη Βουλγαρία!

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ παρέπεμψε το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι «τέτοιες απερίσκεπτες νομοθετικές ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και απειλούν την Bulgartransgaz με χρεοκοπία».

Ο αρχηγός του γειτονικού κράτους πρόσθεσε ότι αρκετές διατάξεις που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα έχουν παραβιαστεί από το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, υπονομεύοντας «την αρχή της νομιμότητας των φόρων και των τελών».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&P Global Commodity Insights, η κρίσιμη ημερομηνία μετά την οποία θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα από το νόμο, με πιθανή συνέπεια ακόμη και τη διακοπή ροής του ρωσικού αερίου προς τη χώρα μας, είναι η 10η Νοεμβρίου. Δηλαδή σε… 10 ημέρες από σήμερα.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, τo θέμα του βουλγαρικού «χαρατσιού» δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ήδη, καθώς μπαίνει και ο χειμώνας, έχουν υπάρξει σοβαρές αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται, όπως η Ουγγαρία και η Σερβία.

Ούτε είναι τυχαίο ότι με τις δεξαμενές των ευρωπαϊκών χωρών (εκείνες που έχουν σημαντική αποθηκευτική δυνατότητα) κυριολεκτικά «στο φουλ», η τιμή του γνωστού πλέον TTF, του προθεσμιακού συμβολαίου που καθορίζει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βρίσκεται ήδη πάνω από τα 50 ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 53-54 ευρώ για Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Το μόνο που λείπει με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή είναι να γίνει «πατατράκ» και με το ρωσικό αέριο. Είτε να διακοπεί η ροή του είτε να «μεταβιβαστεί» το κόστος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που θέλει να επιβάλει η Βουλγαρία, στους Έλληνες καταναλωτές.

Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτό το κλίμα, η πιθανότητα να «φάει» το κόστος η Gazprom είναι περίπου… μηδενική.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Για ποιο λόγο δεν έχει παρέμβει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας το θέμα και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υποστηρίζει ότι το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο που είναι αντίθετος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

 

JAMIE DIMON: Σενάρια… αποχώρησης ξεσήκωσε το επί 20ετία αφεντικό της JP Morgan, όταν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πουλήσει 1 εκατ. μετοχές της τράπεζας εντός του 2024.

Ο 67χρονος Dimon συνήθιζε να τονίζει το γεγονός ότι «δεν έχει πουλήσει ούτε μία μετοχή της JP Morgan» από το 2004 που εντάχθηκε στο δυναμικό της. Έναν χρόνο μετά είχε αναλάβει τη θέση του CEO και λίγο αργότερα, και αυτήν του προέδρου.

Διατηρώντας τις μετοχές της εταιρείας εδώ και δύο δεκαετίες, ο Dimon ακολούθησε την παράδοση που είχε καθιερώσει ο μέντοράς του στη Citi, Sandy Weill, που είχε θεσπίσει έναν «όρκο αίματος» μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας, με βάση τον οποίο απαγορευόταν να πουλήσουν μετοχές έως ότου αποχωρούσαν από την τράπεζα.

Στο διάστημα από το 2004 που ανέλαβε, οι μετοχές της τράπεζας έχουν καταγράψει άνοδο 250%, με το προς πώληση μερίδιό του να αποτιμάται πάνω από 140 εκατ. δολάρια, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του θα συνεχίσουν να ελέγχουν περί τα 7,6 εκατ. μετοχές του τραπεζικού κολοσσού.

Την πρακτική αυτή, φυσικά, δεν την έχουν ακολουθήσει όλες οι τράπεζες της Wall Street. Διάφορα στελέχη δεν έχουν τέτοιους… ενδοιασμούς, προχωρώντας σε αθρόες πωλήσεις μετοχών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στα χρόνια μετά τη χρηματοοικονομική κρίση.

Είναι πολλά τα λεφτά!

 

ΓΙΩΤΗΣ: Η ιστορική βιομηχανία, παρά τις αντιθέτου δηλώσεις του βασικού της μετόχου και προέδρου του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Τροφίμων) Ιωάννη Γιώτη συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα για «κλειδωμένες» μειωμένες τιμές τουλάχιστον κατά 5% για το επόμενο εξάμηνο.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο νέο. Πριν από λίγες ημέρες, η γενική συνέλευση των μετόχων της βιομηχανίας ενέκρινε τη διανομή φορολογημένων έκτακτων αποθεματικών που έχουν προκύψει στη χρήση 2018. Το προς διανομή ποσό που θα μοιράσει στους μετόχους της είναι 1,060 εκατ. ευρώ.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Μια παράταση και μια έξοδο σας έχουμε σήμερα. Με απόφαση του Κώστα Σκρέκα και της υφυπουργού Άννας Μάνη παρατείνεται η θητεία του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Κούρταλη έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής προέδρου στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ).

Την ίδια στιγμή, εκτός Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας έθεσε τον εαυτό του ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Χαράλαμπος Σαββάκης.


ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ: Από αλλού περιμένει ο Κώστας Σκρεκάς στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ορισμένοι παραγωγοί πωλούν το ίδιο ακριβώς προϊόν σε διαφορετικές τιμές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα και από αλλού του έρχονται.

Και εξηγούμαστε. Πριν από λίγες ημέρες, ο Wouter Kolk, ο διευθύνων σύμβουλος της Ahold Delhaize Ευρώπης και Ινδονησίας -σ.σ. σε αυτήν ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος-, δήλωσε: «Βιώσαμε διαφορές τιμών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που δεν μπορούν να εξηγηθούν αντικειμενικά, παρά μόνο με το ότι ορισμένοι κατασκευαστές πωλούν το ίδιο ακριβώς προϊόν σε διαφορετικές τιμές σε χώρες της ΕΕ».

Οι δηλώσεις του Kolk έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του ομίλου να ενταχθεί στην Eurelec, τη συμμαχία αγορών που ιδρύθηκε το 2016 από τους ομίλους Rewe και E. Leclerc.

Η Eurelec διαπραγματεύεται με τους μεγάλους πολυεθνικούς προμηθευτές τις τιμές, σε μια προσπάθεια να πετύχει τις καλύτερες δυνατές για τα μέλη της. Τώρα πώς αυτές θα περάσουν στο ράφι μένει να φανεί, όπως και πώς αυτή η συμμαχία θα επηρεάσει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ελλάδα.

 

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Μια νέα εφαρμογή στην οποία οι πολίτες καλούνται να κάνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες υποθέσεων φοροδιαφυγής λανσάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και παρουσιάζουν το μεσημέρι Κ. Χατζηδάκης, Χ. Θεοχάρης και Γ. Πιτσιλής.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το «κάρφωμα» θα συνοδεύεται από κάποιο μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροφυγάδες στην περίπτωση όπου η πράξη τους αυτή οδηγεί σε αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

Μπόνους, άλλωστε, είχε τάξει η κυβέρνηση και για όσους χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Appodixi για τον έλεγχο της γνησιότητας αποδείξεων, αλλά ακόμα το περιμένουμε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v