Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον... αέρα ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Προς χρήση δίνεται την επόμενη μισή ώρα στους πολίτες ο ψηφιακός οδηγός του gov.gr, ενσωματώνοντας τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε χρήστης για αρχή θα μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για πέντε λεπτά, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Στον... αέρα ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Μια πανευρωπαϊκή πρωτιά φαίνεται να αποκτά η χώρα μας με τη χρήση παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) στο Δημόσιο, ουσιαστικά εισάγοντας τον προσωπικό βοηθό στο gov.gr.

Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει ο τρόπος που το gov.gr θα εξυπηρετεί τους πολίτες καθώς με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να «απαντά» σε πολλές ερωτήσεις και να δίνει πληροφορίες για οτιδήποτε είναι καταχωρημένο μέσα στο σύστημα ΜΙΤΟΣ (που περιλαμβάνει 3.270 υπηρεσίες) καθώς και όλο το νομοθετικό έργο της χώρας.

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου από σήμερα θα βρίσκεται «στον αέρα» η εφαρμογή “mAIgov.gr”, ο ψηφιακός βοηθός, που με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιώνει εφεξής το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω του gov.gr.

Επόμενο βήμα είναι να εισέλθουν νέες υπηρεσίες, όπως να αναζητήσουν προσωπικά έγγραφα, χωρίς ποτέ να τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων.

«Η μεγάλη πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης και ο τρόπος που το gov.gr θα γίνει ακόμα πιο επιτυχημένο αποτέλεσε τη βάση για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ενώ ένα από τα επόμενα βήματα είναι να μπορούμε και να ακούσουμε την απάντηση βοηθώντας τα άτομα με ειδικές ανάγκες», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Είναι σχεδιασμένο αυτή τη στιγμή για 250 χρήστες το λεπτό ταυτόχρονα ενώ το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της χωρητικότητας, η οποία θα εξαρτηθεί από τη χρήση. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε συζήτηση θα διαρκεί πέντε λεπτά και θα έρχεται μήνυμα που θα προειδοποιεί πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης.

«Το “mAIgov.gr” θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Το στοίχημα είναι πώς το εργαλείο του gov.gr θα γίνει ακόμη πιο επιτυχημένο. Ο δρόμος ήταν μακρύς. Το “mAIgov.gr” ήρθε για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο gov.gr», ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Το ΑΙ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Δεν το λέω ανησυχώντας, αλλά με ενθουσιασμό. Το mΑΙgov.gr θα μπορέσει να αντικαταστήσει κάποια σημεία διεπαφής του Κράτους με τον πολίτη».

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει για πρώτη φορά στο Δημόσιο. Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία. Αυτή η εφαρμογή είναι πρωτοποριακή και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πανευρωπαϊκά», σχολίασε από την πλευρά του κατά την τελετή παρουσίασης της νέας υπηρεσίας ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Σήμερα γίνεται ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα, για την επόμενη γενιά επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του δημοσίου. Ο «Ψηφιακός Βοηθός» - «mAigov» είναι μια καινοτόμα εφαρμογή, που δείχνει στην πράξη πώς οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Είμαστε χαρούμενοι που ο Όμιλος ΟTΕ έχει την ευκαιρία να συμβάλλει σε ένα ακόμη μεγάλο έργο που επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Θα είμαστε αρωγοί στη συνεχή προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακοποίηση της χώρας, συνεχίζοντας την εξαιρετική μας συνεργασία», είπε ο Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟTΕ. Να σημειωθεί ότι ο ΟTΕ έχει αναλάβει την υποδομή και την υποστήριξή της όπως και το τεχνικό help desk.

«Η χώρα αλλάζει σελίδα και περνάει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση αγκαλιάζει τη νέα τεχνολογία. Είμαστε συν-πλοηγός σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε από την πλευρά της η CEΟ της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου (σ.σ. ο ψηφιακός βοηθός «πατά» στο OpenAI της Microsoft).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v