Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΔΙΚΑ: Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας και e–ραντεβού από το 2025

Στην υλοποίηση σημαντικών έργων που θα αλλάξουν την υγεία στην χώρα μας θα προχωρήσει την επόμενη διετία η ΗΔΙΚΑ. Οι σημαντικές καινοτομίες και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης.

ΗΔΙΚΑ: Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας και e–ραντεβού από το 2025

Τα επόμενα δύο χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον  στην χώρας μας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη υγείας καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ΗΔΙΚΑ  έργα όπως ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας αλλά και το e – ραντεβού που θα διευκολύνει τους πολίτες στην καθημερινή τους επαφή με την δημόσια υγεία.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την  επόμενη μέρα στην υγεία που δεν είναι άλλη από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως τόνισε χθες η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους αν και πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση έργων πάνω από 265 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025 παράλληλα σχεδιάζουν το μέλλον που δεν είναι άλλο από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Πάντως δεν έκρυψε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δουλέψει σκληρά έχοντας δημοπρατήσει σημαντικά έργα τα οποία βρίσκονται στην διαδικασία της υλοποίησης, υπάρχει αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα και την τήρηση των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η αγωνία μας είναι να προλάβουμε. Το 2023 ήταν η χρονιά των διαγωνισμών, ενώ η διετία 2024-2025 είναι η περίοδος της υλοποίησης. Το 2024 θα είναι ένα δύσκολο έτος, γιατί τα έργα περνάνε στη φάση της υλοποίησης. Όλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να εκτελεστούν επιτυχώς» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δουλεύουμε σε κοινές ομάδες εργασίας που αποτελούνται από τους αναδόχους, το υπουργείο υγείας που είναι οι επιχειρησιακοί μας συνεργάτες και τους  ανθρώπους της ΗΔΙΚΑ .Όλοι αυτοί πρέπει να δουλέψουν μαζί για να φέρουν το αποτέλεσμα. Μέχρι την συμβασιοποίηση η φάση είναι δύσκολη γραφειοκρατικά. Ωστόσο η ουσία της υλοποίησης είναι το πιο δύσκολο σε ένα έργο πληροφορικής. Αν δεν γίνει σωστά δεν θα έχει αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που απολαμβάνει ο πολίτης» ανέφερε η κ. Τσούμα.

Ατομικός φάκελος υγείας

Ευρωπαίος  πολίτης και στην υγεία γίνεται ο Έλληνας με έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που προωθεί η ΗΔΙΚΑ. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας ψηφιακός φάκελος που θα περιέχει όλα τα στοιχεία από το ιστορικό του ασθενή, όπως  νοσηλείες, συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και εξετάσεις μέσω  έργου που θα «συνδέσει» τα νοσοκομεία με τον ατομικό φάκελο υγείας.

Το σημαντικό έργο του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ  βρίσκεται σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Ο ατομικός e-φάκελος υγείας, ο οποίος θα περιέχει στοιχεία από το ιστορικό του κάθε ασθενούς, όπως νοσηλείες, συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και εξετάσεις, βρίσκεται στον πυρήνα της ψηφιακής μεταρρύθμισης που προωθείται στον χώρο της Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κάθε ασθενούς θα είναι διαθέσιμα -πάντα με τη συγκατάθεση του ασθενούς- σε γιατρούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το ιστορικό κάθε ασθενή από τα νοσοκομεία, δημόσια για αρχή και ιδιωτικά σε επόμενη φάση, θα καταγραφεί και θα μπει στον ιατρικό φάκελο. 

Έτσι ο ασθενής που θα πηγαίνει σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ δεν θα χρειάζεται να κουβαλά μαζί του εξετάσεις και φάρμακα, αλλά σε επίσκεψή του σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία θα έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει ή να κάνει οποιοδήποτε ιατρικό έλεγχο, καθώς ο γιατρός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που τον αφορούν.

Έρχεται και το e – ραντεβού

Με ακόμα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα τρέξει το έργο ε -ραντεβού το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αρχικό σχεδιασμό αλλά έχει και αυτό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Όπως είπε η κ. Τσούμα: «Μέσα στην επόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε το ενιαίο σύστημα ραντεβού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας όπως λειτουργεί για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με το σύστημα αυτό θα υπάρχει διαλειτουργικότητα όλων των νοσοκομείων και αν υπάρχει διαθεσιμότητα θα το γνωρίζει το υπουργείο αλλά και ο πολίτης.

Σε τροχιά υλοποίησης είναι η  αναμόρφωση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων ΙΤ των νοσοκομείων. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, και πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η φιλόδοξη δράση για τον πλήρη ατομικό e-φάκελο υγείας των ασθενών.

Σημαντική είναι επίσης η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης, που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει προϋπολογισμό 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.

«Η ΗΔΙΚΑ  μπορεί και συμμετέχει σαν ισότιμος εταίρος σε πολλά ευρωπαϊκά προτζεκτ για τα θέματα υγείας στην ΕΕ.  Συμμετέχουμε σε έξι ευρωπαϊκά προτζεκτ που βάζουν την χώρα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι  Είμαστε και leaderς σε κάποια από αυτά όπως στις κάρτες εμβολιασμού» κατέληξε η κ. Τσούμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v