Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Private equity funds και εφοπλιστές καλύτεροι «πελάτες» των τραπεζών

«Φορτσάρουν» στο κλείσιμο της χρονιάς οι εταιρικές χορηγήσεις. Αναχρηματοδοτήσεις δανείων, με «φρέσκο» χρήμα, από ναυτιλιακές και private equity funds βοηθούν τις τράπεζες να προσεγγίσουν ή να πιάσουν τους αναθεωρημένους στόχους πιστωτικής επέκτασης.

Private equity funds και εφοπλιστές καλύτεροι «πελάτες» των τραπεζών

Εντός των αναθεωρημένων στόχων πιστωτικής επέκτασης βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2023 προχώρησαν σε σειρά μεγάλων αναχρηματοδοτήσεων, που ενέχουν και χορήγηση νέου δανεισμού, ενώ ανακόπηκε το κύμα αποπληρωμών, το οποίο χαρακτήρισε τη χρονιά ως το καλοκαίρι. 

Οι μεγάλοι λογαριασμοί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους έγιναν από ναυτιλιακές εταιρείες και private equity funds, ενώ ενισχύθηκε η ζήτηση δανείων και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνολικά στο 2023, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 9,8 δισ. ευρώ το 2022, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη της ΤτΕ για επιβράδυνση.

Στην ποντοπόρο ναυτιλία οι εγχώριες τράπεζες συμμετείχαν στην αναχρηματοδότηση δανεισμού των ομίλων Πήτερ Λιβανού, Πέτρου Παππά και Αγγελικούση. H Gas Log του Πήτερ Λιβανού σύνηψε συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων με 14 τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Εθνική (250 εκατ.) και Alpha Bank (250 εκατ.). Τα 2,1 δισ. δολάρια αφορούν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους και το υπόλοιπο σε νέα χρηματοδότηση.

Η Εθνική χορήγησε νέα δάνεια (300 εκατ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο στον όμιλο Αγγελικούση, ενώ συμμετείχε στο κοινοπρακτικό δάνειο, που σύνηψε τον Σεπτέμβριο η Star bulk του Πέτρου Παππά, ύψους 140 εκατ. δολαρίων. Το δάνειο εκταμιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Η Eurobank χειρίστηκε μόνη της την αναχρηματότηση δανεισμού της Hellenic Healthcare Group της CVC Capital Partners  και θα το κοινοπραττήσει στις αρχές του έτους στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

Πρόκειται για δάνεια, που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ και μεταφέρονται από τη Healthcare Group 1 στη Healthcare Group 2, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των επενδυτών που συμμετείχαν στο fund της CVC, που διενήργησε τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα υγείας. Η χορήγηση του συνόλου του δανείου από τη Eurobank πίεσε, λόγω αποπληρωμής, τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, κατάσταση, η οποία θα αναστραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024, εξαιτίας της κοινοπράττησης.

Η Πειραιώς χειρίστηκε μόνη της την (ανα)χρηματοδότηση της Brook Lane, τις νέες χορηγήσεις σε Trastor ΑΕΕΑΠ, ενώ συμμετείχε στην πρόσφατη αναχρηματοδότηση δανείων της AustriaCard. Μαζί με την Eurobank και τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χορηγήσουν δάνειο ύψους 159,6 εκατ. ευρώ στην Καράτζη, για τη χρηματοδότηση κατασκευής φωτοβολταικών πάρκων. Τέλος, μαζί με την Εθνική χειρίστηκαν το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 130 εκατ. ευρώ της Intralot στο οποίο συμμετέχουν και τρεις μικρές τράπεζες. 

Η Alpha Bank μεγέθυνε το άνοιγμα της στη χρηματοδότηση για το project Ελληνικού (Lamda Development) και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα δάνεια του υπο-ομίλου Lamda Malls. Θα καλύψει μόνη της ( σ.σ. με χρήση και χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ) την επένδυση της Dimand για αγορά ακινήτου και ανάπτυξη συγκροτήματος γραφείων στον Ελαιώνα. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης (Alpha και ΤΑΑ) ανέρχεται σε 106,4 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ( σ.σ. κυρίως Eurobank και Εθνική) κάλυψαν μέρος της πρόσφατης έκδοσης ομολογιών της Τιτάν, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25%.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις, μεταξύ ομίλου Lamda και πιστωτριών του τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς, Alpha), για την αναχρηματοδότηση δανεισμού του υπο-ομίλου Lamda Malls, που θα περιλαμβάνει και νέα χρηματοδότηση.

Τέλος, υπήρξαν αρκετές χρηματοδοτήσεις της τάξης των 20 με 50 εκατ. ευρώ (Prodea επένδυση σε Μήλο, ΑΒΑΞ για Ρουμανία, Fibran κ.ά.), ενώ όπως προαναφέρθηκε περιορίστηκε η τάση αποπληρωμών, χωρίς να εξαλειφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ φέτος και χάρη στις επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου 2023 εκτιμάται ότι θα τον ξεπεράσει καθώς υπάρχει και η πίεση να εμφανιστούν δυνατά μεγέθη πριν τη διάθεση/πώληση από το ΤΧΣ ως του 27% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Alpha εκτιμά ότι η πιστωτική επέκταση θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, υπό την αίρεση ότι η αποχή των συμβολαιογράφων θα επέτρεπε να υπογραφούν ως την 31η Δεκεμβρίου δύο συμφωνημένες συμφωνίες χρηματοδότησης.

Τέλος, η Εθνική έχει θέσει άτυπα τον πήχη καθαρής πιστωτικής επέκτασης από τις αρχές του χρόνου στο 1,4 δισ. ευρώ και το γεγονός ότι δεν υπήρξε διαφορετική καθοδήγηση στο ενημερωτικό και τις παρουσιάσεις, που συνόδευσαν την πρόσφατη διάθεση μετοχών από ΤΧΣ, δείχνει πως η διοίκησή της θεωρεί τον στόχο εφικτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v