Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2023

Motor Oil: Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και οι κυρώσεις στη Ρωσία - Σκυλακάκης: Μάχες... γιγάντων - Tips για CVC, Avramar

Motor Oil: Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και οι κυρώσεις στη Ρωσία - Σκυλακάκης: Μάχες... γιγάντων - Tips για CVC, Avramar

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Πήρε θέση ο Θόδωρος Σκυλακάκης (φωτ.) για τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με τη διεκδίκηση ηλεκτρικού χώρου από μικρά φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Είπε χθες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ότι οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν και θα ισχύσουν, παρά τις αντιδράσεις των αποκλεισμένων επενδυτών και παρά το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ στην απόφασή της για το όλο θέμα ήταν ιδιαίτερα αυστηρή με τις παρατυπίες και τα προβλήματα που εντόπισε, αποδίδοντας ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ.

Το Euro2day.gr ενημέρωσε από τη Δευτέρα για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν επενδυτές στον Εισαγγελέα, στρεφόμενοι κατά στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ. Και σκοπεύουν να συνεχίσουν τις νομικές προσφυγές.

Η στήλη ένα μόνο θα πει: έρχονται μάχες γιγάντων!

 

ΚΩΔΙΚΕΣ: Απροετοίμαστη για την έντονη δημοσιότητα που της έχει εξασφαλίσει (προσωρινά) η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται η Πέτη Πέρκα, ανεξάρτητη πλέον... βουλεύτρια, με αποτέλεσμα να γίνει προσφάτως, λαϊκώς ειπείν, λίγο «ρόμπα».

Ως γνωστόν, η κα Πέρκα, που ανήκει στην ιδεολογικά χαλύβδινη «Ομπρέλα» των Τσακαλώτου-Σκουρλέτη-Φίλη-Βίτσα, αρνείται να παραδώσει τη βουλευτική έδρα. Ρωτήθηκε λοιπόν αργά το βράδυ της Τρίτης (στο Action 24) για ποιο λόγο αρνήθηκε να την παραδώσει στο κόμμα, παρότι έχει υπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας που προβλέπει ακριβώς αυτό.

Αφού επικαλέστηκε τη συνταγματική ερμηνεία που της έστειλε, λέει, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής (...) ότι «το κόμμα δεν μπορεί να είναι πάνω από τη λαϊκή βούληση», ακολούθησε ο εξής καταπληκτικός διάλογος:

Δημοσιογράφος: Τότε γιατί πριν από τις εκλογές όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές υπογράψατε τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στα πρόσωπα;

Πέρκα: Μα δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί ότι...

Και κάπως έτσι έγινε κατανοητό ότι κατά την κα Πέρκα, οι «κώδικες δεοντολογίας» υπογράφονται με μία… προϋπόθεση: να πιστεύεις ότι δεν θα χρειαστεί να τους εφαρμόσεις.

Στη συνέχεια, κατάλαβε τι είπε και προσπάθησε να το «μαζέψει», λέγοντας πως δεν ήθελε να φύγει από το κόμμα, αλλά το έκανε επειδή ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης μετακινήθηκε από τις αρχές του κ.λπ.

Αλλά ήταν αργά... 

 

CVC-ΚΛΙΝΙΚΕΣ: Σε αναχρηματοδότηση δανεισμού μέρους των δραστηριοτήτων της στον κλάδο υγείας προχωρά η CVC Capital Partners, αλλάζοντας, όπως διαφαίνεται από τις γνωστοποιήσεις στο ΓΕΜΗ, τη δομή της μόχλευσης.

Η Hellenic Healthcare Group I, εταιρεία μέσω της οποίας το private equity fund ελέγχει τον όμιλο «Θεραπευτήριο Υγεία» και σειρά άλλων κλινικών και διαγωνιστικών κέντρων, συζητά με τη Eurobank τη λήψη νέου δανεισμού.

Εν συνεχεία, η HHG Ι θα καλύψει ομολογιακά δάνεια, τα οποία θα εκδώσουν θυγατρικές (Μητέρα ως 43,5 εκατ. ευρώ, Hellenic Healthcare Holding Cyprus ως 70,5 εκατ. ευρώ κ.ά.) και συνδεδεμένες εταιρείες (Περσεύς Υγειονομικής Μέριμνας ως 83 εκατ. ευρώ, Metropolitan General ως 30,5 εκατ. ευρώ). Οι τελευταίες υποθέτουμε πως θα χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα για αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.

Έτσι, ο τραπεζικός δανεισμός (σ.σ. με εγγυήσεις των παραγωγικών θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών) μεταφέρεται στη μητρική.

Ενδιαφέρον…    

 

MOTOR OIL: Η διαπίστωση ότι οι κυρώσεις και το «πλαφόν» στο ρωσικό πετρέλαιο ελάχιστα επιδρούν στα έσοδα της Ρωσίας (κάτι που οι ειδικοί της αγοράς είχαν εξαρχής προβλέψει) οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε ένα κυνήγι μαγισσών, θα μπορούσαμε να πούμε, που προσπαθεί «να πιάσει τον αέρα».

Κατά κανόνα, το κυνήγι αυτό αφορά στην περιοχή μας Έλληνες εφοπλιστές και διεξάγεται κατά κύριο λόγο μέσω ξένων media και διαφόρων οργανώσεων, στο πλαίσιο υποστήριξης της Ουκρανίας. Χθες όμως, ενεπλάκη μέσω της Washington Post και η Motor Oil .

Κι αυτό, καθότι η τελευταία έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Είναι προμηθευτής με καύσιμα του αμερικανικού Πενταγώνου, με συμβόλαια που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φτάνουν το 1,1 δισ. δολάρια από το 2019, ενώ μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, φαίνεται να έχουν συναφθεί συμφωνίες ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η αμερικανική εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική εταιρεία ότι αγοράζει ρωσικά προϊόντα καυσίμων, τα οποία «βαφτίζονται» τουρκικής προέλευσης, παραδέχεται όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διαπιστωθεί στην πράξη, αφού η υφή των προϊόντων είναι ίδια, κι αυτά τα προϊόντα περνάνε από πολλά «χέρια» πριν φτάσουν σε κάποιον τελικό αποδέκτη.

Έτσι, η προσπάθεια αφορά κυρίως τη συσχέτιση κινήσεων πλοίων και μιας αλυσίδας παραδόσεων εμπορευμάτων, πρακτική που έως τώρα δεν έχει φανεί να δίνει απτά αποτελέσματα.

Η ίδια η Motor Oil απάντησε στο δημοσίευμα ότι «δεν αγοράζει, επεξεργάζεται ή εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα. Όλες οι εισαγωγές της είναι πιστοποιημένα εγκεκριμένης προέλευσης».

Μάλλον… φλεγματική ήταν όμως και η απάντηση του αρμόδιου εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τον οποίο, «οι προμηθευτές είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σχετικά με τις συναλλαγές με τη Ρωσία και τις ρωσικές εταιρείες».

Παραδέχθηκε άλλωστε ότι η ανίχνευση της προέλευσης «για μια συγκεκριμένη παράδοση ραφιναρισμένου προϊόντος θα ήταν δύσκολη ή αδύνατη».

Κρατήστε επί όλων αυτών την άποψή μας ότι με τις κυρώσεις στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας, το μόνο που κατάφερε η Δύση ήταν να εδραιώσει στην περιοχή μας ως προμηθευτή την… Τουρκία.

Κάτι που δεν αποκλείεται προσεχώς να συμβεί και με το φυσικό αέριο, όπως περιγράφει το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σάλος έχει ξεσπάσει στο Βερολίνο με τον δημοσιογράφο Hubert Seipel, φερόμενο ειδικό σε ρωσικά ζητήματα, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, έλαβε μυστική αμοιβή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από Ρώσο ολιγάρχη.

Το γερμανικό κρατικό μέσο NDR αναμένεται να προσφύγει νομικά κατά του δημοσιογράφου και δημιουργού του ντοκιμαντέρ «Εγώ ο Πούτιν, ένα πορτρέτο», μετά τις αποκαλύψεις.

Ο εκδοτικός οίκος Hoffmann & Campe ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλα τα αντίγραφα δύο βιογραφιών του Πούτιν που έχει γράψει ο Seipel, εν αναμονή της σχετικής έρευνας.

Το NDR ανακοίνωσε ότι ο Seipel παραδέχτηκε ότι είχε λάβει δυο πληρωμές από τον Ρώσο ολιγάρχη Alexei Mordashov, ύψους 600.000 ευρώ, τις οποίες αποκάλεσε «χορηγίες».

Ο Seipel, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει συναντηθεί με τον Πούτιν πάνω από 100 φορές, ήταν μια από τις κυρίαρχες «φωνές» στη δημόσια συζήτηση για το πώς θα πρέπει το Βερολίνο να χειριστεί τη ρωσική υπόθεση, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση επιδεινώθηκαν σφόδρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Εχει κερδίσει διάφορα βραβεία δημοσιογραφίας για διάφορα ντοκιμαντέρ και ταινίες για τη Ρωσία εδώ και δυο δεκαετίες, ενώ πρόσφατα είχε χαρακτηριστεί από το εθνικό κανάλι ARD ως «ο απόλυτος ειδικός για τον Πούτιν»…

Επί πληρωμή, όπως αποδείχθηκε, να προσθέσουμε.

 

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ισχυρή πίεση δέχτηκε η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Με υψηλό όγκο, σχεδόν 400 χιλιάδες κομμάτια, βρέθηκε να χάνει 7,6% κλείνοντας τη συνεδρίαση στο 0,44 ευρώ. 

Μεγάλη πλέον η απόσταση από το υψηλό έτους (0,718 ευρώ) που πέτυχε στα τέλη Ιουλίου.

 

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Εξαίρεση στην πολιτική της να απέχει από τις εισηγμένες τραπεζικές μετοχές έκανε η επενδυτική εταιρεία, καθώς τον Οκτώβριο «ψώνισε» μετοχές της Alpha Bank, οι οποίες αποτελούν πλέον το 3% των συνολικών μετοχικών επενδύσεών της.

Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο bet της επενδυτικής, αποτελώντας το 6,13% του συνολικού μετοχικού χαρτοφυλακίου, ενώ τη 10άδα συμπληρώνουν Quest (5,58%), ΔΕΗ (5,55%), ΟΤΕ (5,04%), Πετρόπουλος (4,63%), Entersoft (3,52%), Viohalco (3,23%), Flexopack (3,19%) και Motor Oil (2,95%). 

 

AVRAMAR: Συνάντηση θα έχουν τα στελέχη τραπεζών και servicers που διαχειρίζονται την υπόθεση Avramar με τον Chief Investment Officer της Amerra, μεγαλομετόχου του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών.

Στην ατζέντα της συνάντησης η παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης και η ταυτόχρονη ενεχυρίαση των μετοχών Avramar, που κατέχουν Αmerra και Mubadala Investment.

Υπενθυμίζεται ότι με καθυστέρηση, το σύνολο των τραπεζών ενέκρινε, πρόσφατα, την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v