Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για να προμηθευτούν POS οι επιχειρήσεις

Παραγγελίες έως 31 Ιανουαρίου ακυρώνουν απειλή προστίμου 1.500 ευρώ. Έχουν εκδοθεί voucher 2 εκατ. ευρώ. Νέος κύκλος επιδοτήσεων. Με τρεις τρόπους η αναβάθμιση των POS που διαθέτει κάθε χρήστης υπηρεσιών πληρωμών.

Αντίστροφη μέτρηση για να προμηθευτούν POS οι επιχειρήσεις

Δέκα μέρες προθεσμία έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου τουλάχιστον να παραγγείλουν POS έως τις 31 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η προϋπόθεση, η οποία είναι ικανή να ακυρώσει τα πρόστιμα 1.500 ευρώ, ώστε να ανοίξει το δεύτερο χρονικό παράθυρο για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS έως τις 29 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, εφόσον δεν δοθεί καμία παράταση όπως επιμένει η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, αρχίζουν έλεγχοι και «καμπάνες».

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις, ενώ εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS.

Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις από 14.080 επιχειρήσεις, με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα είναι τώρα μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, POS και ταμειακές να έχουν διασυνδεθεί ώστε να τελειώσει η πρακτική της είσπραξης χρημάτων μέσω POS χωρίς να εκδίδεται ποτέ η απόδειξη από την ταμειακή και να διαβιβάζονται τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Τη διαδικασία της διασύνδεσης παρακολουθεί καθημερινά ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έχει συσταθεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτει, με τρεις τρόπους:

  1. μέσω email
  2. μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή "Τα Μηνύματά μου" στην ψηφιακή πύλη myAADE
  3. με σχετική ένδειξη στα "Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)" στην εφαρμογή "Στοιχεία επιχείρησης”.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v