Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το... αλαλούμ με τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά, νέες διευκρινίσεις

Νέα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ για να λυθεί ο γρίφος αναφορικά με το καθεστώς που ισχύει για καθήμενους στα καταστήματα και take away. Τι προβλέπεται για καφέδες και νερό.

Συνεχίζεται το... αλαλούμ με τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά, νέες διευκρινίσεις

Με διευκρινιστική εγκύκλιο επανέρχεται η ΑΑΔΕ για να επιβεβαιώσει το αλαλούμ στην εστίαση που προκαλούν οι δύο ταχύτητες ΦΠΑ στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αν ο πελάτης παραγγείλει ένα χυμό και τον καταναλώσει στο κατάστημα, επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, αν τον πάρει «πακέτο» ή ντελίβερι, έχει ΦΠΑ 13%. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ «τι ΦΠΑ ισχύει», το οποίο ωχριά μπροστά στην περιπέτεια της μπουγάτσας το 2011, όταν αναλόγως αν ήταν γλυκιά ή αλμυρή και ανάλογα με το εάν ο πελάτης την κατανάλωνε στο κατάστημα ή την έπαιρνε στο χέρι, είχε συντελεστή 13% ή 23%.

Με τις τελευταίες αλλαγές, από 1.1.2024 και εφεξής, στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%), με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων, στη διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως την 30ή.6.2024.

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται πως η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγεται πλέον σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, ήτοι 24% ή 13%, ανάλογα με το αν προορίζονται για επιτόπια κατανάλωση, πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας εστιατορίου και εστίασης ή αν προορίζονται να παραδοθούν σε «πακέτο», με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται, κάθε φορά, ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ για το αγαθό. Έτσι, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Αίσθηση προκαλεί η παράγραφος 9 της εν λόγω εγκυκλίου, η οποία μεταφέρεται αυτούσια. «Στην περίπτωση επιχειρήσεων εστίασης, όπως, για παράδειγμα, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, που δύνανται να διαθέτουν τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, στους πελάτες τους τόσο για επιτόπια κατανάλωση εντός του καταστήματος όσο και ως «πακέτο», για την εφαρμογή του ορθού συντελεστή ΦΠΑ, θα πρέπει να συνεκτιμάται και η υποκειμενική αντίληψη του εκάστοτε καταναλωτή. Ειδικότερα, όταν ο καταναλωτής επιλέγει να μην επωφεληθεί των υλικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που θέτει στη διάθεσή του η επιχείρηση εστιατορίου ή εστίασης, δηλαδή η ύπαρξή τους δεν είναι καθοριστικής σημασίας για τον συγκεκριμένο καταναλωτή, η προμήθεια των τροφίμων ή των ποτών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνοδεύεται από κάποια συναφή υπηρεσία στήριξης και ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως παράδοση αγαθών.

Συνεπώς, όταν οι εν λόγω επιχειρήσεις διαθέτουν μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα σε πελάτες οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των συναφών υπηρεσιών στήριξης που διαθέτει η επιχείρηση, θα εφαρμόζεται ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για το αγαθό.

Σημειώνεται ότι η βούληση του εκάστοτε πελάτη δεν αρκεί από μόνη της για να προσδώσει σε μια πράξη τον χαρακτήρα της παράδοσης αγαθού ή της παροχής υπηρεσίας, αλλά θα πρέπει να υλοποιείται και στην πράξη».

Φοροτεχνικοί ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη παράγραφο ως εξής: αν ο καταναλωτής πάρει ένα αναψυκτικό και κάτσει σε τραπέζι, χρεώνεται με ΦΠΑ 24%. Αν το πάρει στο χέρι, ακόμα και εάν το καταναλώσει εντός του καταστήματος, έχει ΦΠΑ 13!

Το καλό νέο είναι ότι, όπως διευκρινίζεται και στην εγκύκλιο, το νερό, φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό, αεριούχο ή μη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένο, της δασμολογικής κλάσης ΔΚ 2201, δεν περιλαμβάνεται στα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ 2202 και ως εκ τούτου υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, είτε παραδίδεται σε «πακέτο» είτε διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v