Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προμηθευτές προς ΡΑΑΕΥ: Να δοθεί λύση άμεσα στο πρόβλημα του λογαριασμού ΥΚΩ

Με δεύτερη επιστολή τους τελευταίους 7 μήνες ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, προειδοποιεί για το έλλειμμα στο λογαριασμό των ΥΚΩ. Ζητούν την επιστροφή των οφειλόμενων για την περίοδο Απρίλιος-Νοέμβριος 2023.

Προμηθευτές προς ΡΑΑΕΥ: Να δοθεί λύση άμεσα στο πρόβλημα του λογαριασμού ΥΚΩ

Σε «καυτή» πατάτα εξελίσσεται το ζήτημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ). Πριν λίγες ημέρες τονίζαμε πως και αυτό τον χρόνο ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ελλειμματικός. Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να διαχειριστεί το ακανθώδες ζήτημα, αναζητώντας ενδεχομένως πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποφευχθεί αύξηση στις ΥΚΩ, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι προμηθευτές ρεύματος σε επιστολή τους αναφέρουν πως «η απομείωση του μηνιαίου ανταλλάγματος τον Ιούνιο του 2023 ανήλθε σε 45% και έκτοτε υπερβαίνει συστηματικά το 40%, ενώ το συνολικό οφειλόμενο -προς τους προμηθευτές αντάλλαγμα για την περίοδο Απρίλιος-Νοέμβριος 2023 ανέρχεται πλέον σε €252 εκατ. περίπου».

Επισημαίνουν μάλιστα πως «από τον Απρίλιο του 2023 και έπειτα, οι προμηθευτές έχουν επί της ουσίας κληθεί να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης των μηνιαίων ελλειμμάτων του ΕΛΥΚΩ, εξασφαλίζοντας με ίδια μέσα το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την παροχή των ΥΚΩ έως ότου καταστεί εφικτή η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών από τον Λογαριασμό. Η παροχή των ΥΚΩ αποτελεί αδιαμφισβήτητα κοινωνική πολιτική για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας, ωστόσο το κόστος της δεν είναι αποδεκτό να μετατίθεται στους προμηθευτές, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα τους να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση παροχής των εν λόγω υπηρεσιών και υπονομεύοντας εν τέλει τον ίδιο τον σκοπό της συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v