Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: «Μαύρη τρύπα» και το 2024 στον λογαριασμό ΥΚΩ

Το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2022, όταν με υπουργικές αποφάσεις προχώρησε η αφαίμαξή του. Οι ανησυχίες της αγοράς και τα σενάρια για την κάλυψη.

Ενέργεια: «Μαύρη τρύπα» και το 2024 στον λογαριασμό ΥΚΩ

Σε «νάρκη» στα θεμέλια του ενεργειακού συστήματος εξελίσσεται το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να πάρει μια απόφαση, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού.

Το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2022, όταν με υπουργικές αποφάσεις προχώρησε η αφαίμαξή του, με σκοπό τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Τουλάχιστον 460 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν στο ΤΕΜ, με στόχο να υλοποιηθεί η πολιτική των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, που εφάρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τελικά, ενώ θα έπρεπε -σύμφωνα με εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ- το οικονομικό αποτέλεσμα του ειδικού λογαριασμού να είναι πλεονασματικό για το 2023, με βάση επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων και Ενέργειας προς τον διαχειριστή διαπιστώθηκε πως τον Απρίλιο του 2023 ο λογαριασμός ήταν ελλειμματικός, κατά 5 εκατ. ευρώ.

Μια επιπλέον διάσταση για το ζήτημα έδωσε τον Ιούνιο του 2023 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, ο οποίος με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών, τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως «η νομοθετική διάταξη της 28.03.2023 με την οποία οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Χαμηλής Τάσης, προκειμένου να στηριχθούν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής χρεώσεων ΥΚΩ για διάστημα πέντε (5) μηνών (01.11.2021 - 31.03.2022), εκτιμάται ότι επέφερε συνολική απομείωση των εισροών του ΕΛΥΚΩ ύψους € 65 εκατ., συντελώντας περαιτέρω στη διαμόρφωση του σημερινού ελλείμματος του Λογαριασμού».

Ο Σύνδεσμος τόνιζε ακόμη πως «για όσο διάστημα ο Λογαριασμός παραμένει ελλειμματικός, τα οφειλόμενα ανταλλάγματα αποδίδονται στους Προμηθευτές μόνο μερικώς, ενώ τα υπολειπόμενα ποσά εξοφλούνται σύμφωνα με συγκεκριμένη μεθοδολογία όταν διαπιστώνεται πλεόνασμα στον Λογαριασμό, δίχως ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κόστους».

Έξι μήνες μετά από εκείνη την επιστολή το πρόβλημα παραμένει με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καλείται να διαχειριστεί το ακανθώδες ζήτημα, αναζητώντας ενδεχομένως πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποφευχθεί αύξηση στις ΥΚΩ, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πρόβλημα παραμένει και εκτιμήσεις συγκλίνουν πως και αυτό τον χρόνο ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ελλειμματικός. Παράλληλα, το πρόβλημα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της αγοράς, καθώς σε κάθε περίπτωση είναι ένα αρνητικό σήμα, ενόψει των νέων επενδύσεων που υπαγορεύει η ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ήδη έπρεπε να υπάρχει αποκλιμάκωση στις ΥΚΩ, εξαιτίας της ολοκλήρωσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε αρκετά νησιά.

Υπενθυμίζεται πως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας υπάρχουν ως χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος, με σκοπό την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα νησιά. Μεγάλη ανακούφιση θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v