Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ «σήκωσε» το Χρηματιστήριο σε επτά μήνες

Τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί από τις εισαγωγές νέων μετοχών, τα placements και τα εταιρικά ομόλογα. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες και πώς «γεμίζουν» τα κρατικά ταμεία.

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ «σήκωσε» το Χρηματιστήριο σε επτά μήνες

Κεφάλαια που προσεγγίζουν τα τέσσερα δισ. ευρώ έχουν αντληθεί τους τελευταίους επτά μήνες μέσω της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, για την ενίσχυση του δημόσιου ταμείου και για την εμβάθυνση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς (διεύρυνση μετοχικής διασποράς, προσέλκυση νέων επενδυτών από το εξωτερικό, κ.λπ.).

Ειδικότερα, μόνο η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ απέφερε έσοδα στο δημόσιο ταμείο (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) ύψους 785 εκατ. ευρώ. Πέραν όμως του ΔΑΑ, κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2023 είχαμε τρεις ακόμη εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Optima Bank, Trade Estates και Orilina ΑΕΕΑΠ), με αποτέλεσμα από τις τέσσερις αυτές εκδόσεις να αντληθεί συνολικά το ποσό του 1,017 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, συνολικά κεφάλαια της τάξεως του 1,314 δισ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω τριών placements που έλαβαν χώρα είτε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είτε μέσα στη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, είχαμε τη μερική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα (ένα δισ. ευρώ), τη μείωση ποσοστού του ελληνικού δημοσίου και του Ομίλου Λάτση από τη Hellenic Energy (235 εκατ. ευρώ), καθώς και τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (79,2 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ εισέπραξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο μέσα από την πώληση του 9,61% της Alpha Bank στον ιταλικό χρηματοπιστωτικό όμιλο UniCredit όσο και από τη διάθεση της μικρής θέσης που κατείχε στη Eurobank (αποκτήθηκε από την ίδια την τράπεζα).

Μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, η εισηγμένη εταιρεία άντλησε 135 εκατ. ευρώ και έτσι κατάφερε να επανέλθει από την κατηγορία της επιτήρησης σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

Τέλος, από το καλοκαίρι του 2023 έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός, μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και του προϊόντος των εταιρικών ομολόγων θα έχουν χρηματοδοτηθεί όμιλοι με το ποσό των 930 εκατ. ευρώ.

Την αρχή είχε κάνει ο όμιλος Μυτιληναίου (500 εκατ. ευρώ), για να ακολουθήσουν η Ideal (100 εκατ. ευρώ) και η Autohellas (200 εκατ. ευρώ), ενώ θέμα χρόνου είναι και η ολοκλήρωση της αντίστοιχης έκδοσης της Intralot (130 εκατ. ευρώ).

Από τα προαναφερθέντα 3,8 δισ., ποσό που υπερβαίνει αρκετά τα δύο δισ. ευρώ κατευθύνθηκε στα δημόσια ταμεία μέσα από τη μέχρι τώρα αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Αlpha Bank και Eurobank), από την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ (ΤΑΙΠΕΔ) και κατά ένα τμήμα από το placement στη Hellenic Energy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v