Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραβασάκια Εφορίας για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ποιοι τις χάνουν

Ενημερώσεις από την ΑΑΔΕ για να γίνουν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για την έκπτωση 10% λόγω ασφάλισης. Πόσοι εκτιμάται ότι θα τη χάσουν λόγω... πλημμύρας. Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.

Ραβασάκια Εφορίας για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ποιοι τις χάνουν

Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο το 2023 λαμβάνουν αυτές τις ημέρες ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν έως τις 22 Φεβρουαρίου προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση έως 10% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΜΙΔΑ , σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χάνουν την έκπτωση είτε γιατί δεν έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και για πλημμύρα, παρά μόνο για σεισμό και φωτιά, είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι στα συμβόλαια μικρότερη των απαιτούμενων 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, ειδικά για φέτος και προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην χάσουν την έκπτωση να εκδοθεί απόφαση με την οποία να ισχύσουν ως προς το θέμα αυτό οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

  • Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και
  • Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Μέχρι τώρα, η απάντηση του ΥΠΕΘΟ είναι αρνητική και αν αυτή η στάση διατηρηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση. Η αλήθεια είναι ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι μικρό, μόλις 24 εκατ. ευρώ. Το ίδιο μικρό μπορεί να θεωρηθεί και το όφελος από την έκπτωση έως 10% ( για να υπάρξει 10% έκπτωση απαιτείται δωδεκάμηνη ασφάλιση, αλλιώς αναλογικά για πάνω από τρίμηνο) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για παράδειγμα σε ένα μικρομεσαίο ακίνητο της Αθήνας με ετήσιο ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, το όφελος (και η χασούρα από την άλλη) είναι έως 30 ευρώ. Η ΠΟΜΙΔΑ όμως υποστηρίζει πως η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το γράμμα της ΑΑΔΕ

Σε αυτό το σκηνικό, η ΑΑΔΕ αποστέλλει μαζικά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια πέρυσι, χωρίς να έχει γίνει ακόμα ο διαχωρισμός δικαιούχων έκπτωσης και μη, ειδοποιητήρια με τα οποία ενημερώνει αρχικά πως ο φορολογούμενος εμφανίζεται ως λήπτης ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

Και μήνυμα προστασίας από απάτες

Στο ίδιο ενημερωτικό μήνυμα για την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών σημειώνεται πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

  1. Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password). Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
  2. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα "Tα Μηνύματά μου" της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο & Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου.

Για την καλύτερη δυνατή προστασία σας:

  1. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.
  2. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.
  3. Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.
  4. Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v