Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν για ιλαρά: Να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού

Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών, τα οποία είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, αποτελούν την ομάδα υψηλότερου κινδύνου. Ποιοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και αυξημένη θνησιμότητα.

Κομισιόν για ιλαρά: Να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού

Στο πλαίσιο των επιδημικών εξάρσεων ιλαράς σε πολλές χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναλήψεων και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση απειλών. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, όπου υπάρχουν ομάδες μη εμβολιασμένων ατόμων.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών, τα οποία είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, αποτελούν την ομάδα υψηλότερου κινδύνου, ενώ τα μη εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και αυξημένη θνησιμότητα. 

Για να σταματήσει η μετάδοση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου, είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού με δύο δόσεις του εμβολίου. Το ECDC ενθαρρύνει τις αρχές δημόσιας υγείας να διατηρήσει υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, να διασφαλίσει ικανότητες επιτήρησης, έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και ελέγχου επιδημιών, καθώς και να ευαισθητοποιήσουν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη είναι ανησυχητική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο που μπορεί να συμβεί σε σοβαρές επιπλοκές, ιδίως για τα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για νόσο που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό και ότι υπάρχουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στην ΕΕ. Όταν βλέπουμε επιδημικές εξηγήσεις της ιλαράς, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κενό στους εμβολιασμούς. Καλώ όλους και όλες να ελέγξουν το καθεστώς εμβολιασμού τους και τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα μικρά και τα έφηβα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Ο εμβολιασμός προστατεύει και σώζει ζωές. Είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία μας κατά της ιλαράς και πολλών άλλων λοιμωδών νόσων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v