Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στον ΣΕΒ για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Εντεινόμενες επιπτώσεις σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας από την κρίση στο διεθνές εμπόριο λόγω των επιθέσεων των Χούθι βλέπει ο Σύνδεσμος. Φόβοι για νέες ανατιμήσεις.

Συναγερμός στον ΣΕΒ για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Στις σημαντικές επιπτώσεις που έχει ήδη προκαλέσει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα στις εγχώριες επιχειρήσεις και που αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω στο βαθμό που αυτή διαρκέσει για σημαντικό ακόμη χρονικό διάστημα, θα εστιαστεί ενημερωτική εκδήλωση που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών την προσεχή Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου) σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΕΒΕΑ, Περιφερειακοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και ΣΒΣΕ.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον ΣΕΒ, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όσο και στο διεθνές εμπόριο. Η απειλή αυτή, έχει εντεινόμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και αντίκτυπο στους περισσότερους κλάδους της.

Ειδικότερα για την Ελλάδα και τις εγχώριες επιχειρήσεις, η εγκατάλειψη μίας από τις πιο κοινές παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη, αναμένεται μεταξύ άλλων να οδηγήσει σε:

  • Αύξηση του κόστους μεταφοράς (για ένα εμπορευματοκιβώτιο από την Ασία στην Ευρώπη αγγίζει τα 7.000 ευρώ) και του χρόνου μεταφοράς (3.300 ναυτικά μίλια επιμήκυνση ταξιδιού κατά δύο έως τέσσερις εβδομάδες).
  • Καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης (τουλάχιστον 20 ημέρες, ειδικά για τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου),
  • Ανοδική επίδραση στα ασφάλιστρα και στο κόστος των πρώτων υλών, διαταραχές των προγραμμάτων των πλοίων (ημερομηνίες – τοποθεσίες εφοδιασμού) και των χρόνων παράδοσης.
  • Καταπόνηση των μεταφερόμενων προϊόντων και αύξηση κινδύνου για πρόκληση φθορών σε αυτά, καθώς και επιπτώσεις στην απασχόληση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v