Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για ομαλή προσαρμογή στα POS

Μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μόλις μία εβδομάδα. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριο Αθηνών.

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για ομαλή προσαρμογή στα POS

«Το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Φεβρουαρίου, φιλοξενήσαμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για διάφορα θέματα της αγοράς που άπτονται της αρμοδιότητας του», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Επίτιμος Διδάκτορας στο ΠΑ.ΠΕΙ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Όπως ήταν επόμενο επικεντρωθήκαμε σε αυτό της χρήσης των POS και όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων διαφόρων επαγγελματικών κλάδων (λογιστές, εστίαση, κλπ), υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες για να θεωρήσουμε ότι το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά από την 1η Μαρτίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μόλις μία εβδομάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο -έως και αδύνατο- μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να ολοκληρωθεί αυτή η υποχρέωση» πρόσθεσε.

«Καταλαβαίνουμε τη σπουδή του οικονομικού επιτελείου όμως επειδή είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε θα πρέπει να δοθεί μία νέα παράταση, ικανή για να γίνουν με ασφάλεια και όχι πειραματισμούς όλα όσα απαιτούνται.

Κανείς δεν αρνείται την εγκατάσταση POS. Αρκεί να γίνει σωστά όλη η διαδικασία και να μην υπάρξουν κενά στην ενημέρωση των υπόχρεων γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μιλάμε για λειτουργία επιχειρήσεων, για θέμα που έχει άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πελάτη, με απειλή υψηλών προστίμων για τους υπόχρεους, οπότε οι όποιες κινήσεις γίνουν πρέπει να είναι καλά μελετημένες και όχι να λειτουργούμε υπό το κράτος μίας αχρείαστης -και τελικά επικίνδυνης- πίεσης.

Οφείλει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την αγορά. Και για να γίνουν όλα σωστά πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει ένα διάστημα δοκιμών, γενικά να προχωρήσουμε σε μία ήπια προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Εδώ -όπως αποδείχθηκε και χθες στην εκδήλωση του Ε.Ε.Α- υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ενώ και οι τράπεζες προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια των POS.

Τι θα αλλάξει λοιπόν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα; Θα προλάβουν οι τεχνικοί να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης; Οι τράπεζες να διαθέσουν τα POS που χρειάζεται η αγορά; Γιατί να απειλείται με πρόστιμο ένας επιχειρηματίας που δεν αρνείται να προχωρήσει στην εγκατάσταση των μηχανημάτων; Υπάρχει πλήρης γνώση των υπόχρεων για τα νέα δεδομένα;

Είναι ερωτήματα που θεωρώ χρήσιμο να απαντηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v