Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς αντιδρά η αγορά στη φημολογία για νέα deals

Ποια σήματα έχει στείλει το ταμπλό στις περιπτώσεις που εισηγμένες εμπλέκονται σε σενάρια επιχειρηματικών κινήσεων. Τα νέα δεδομένα, τα διδάγματα από το παρελθόν και οι... εγκλωβισμένοι.

Χρηματιστήριο: Πώς αντιδρά η αγορά στη φημολογία για νέα deals

Η φημολογία που σχετίζεται με επιχειρηματικά deals πάντα θα κεντρίζει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας -και ιδιαίτερα σε μια «καυτή» περίοδο όπως η τρέχουσα. Είναι χαρακτηριστικό της «ζεστής» χρηματιστηριακής περιόδου ότι υπάρχουν πληροφορίες και φήμες για πολλές εταιρείες που «ακουμπούν» ακόμα και εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παλαιότερα είχαν φτάσει κοντά σε αλλαγή ή εμπλουτισμό της μετοχικής σύνθεσης.

Κάποιες ενδέχεται να επαληθευτούν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει το ρητό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Ωστόσο, η σχετική σεναριολογία φαίνεται να επηρεάζει λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των εμπλεκόμενων μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου βαρύνοντα λόγο στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών παίζουν τα θεσμικά (ελληνικά και ξένα) χαρτοφυλάκια.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας: «Αυτή την περίοδο που ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο και η ελληνική οικονομία προβλέπεται να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών κατά τα επόμενα χρόνια, είναι φυσικό να έχουν πολλαπλασιαστεί οι συνομιλίες για επιχειρηματικά deals.

Οι επενδυτές ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για πολλούς λόγους και όχι μόνο επειδή πολλές από τις φήμες που κυκλοφορούν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά και γιατί πολλές συζητήσεις δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα. Το είδαμε και σε μετοχή του 25άρη, όπου όσοι τοποθετήθηκαν «στα ψηλά» ενόψει επικείμενου deal, καταγράφουν έως σήμερα απώλειες, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάσημα ο Γενικός Δείκτης έχει προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

Επίσης, μεγάλη σημασία έχει και το περιεχόμενο ενός deal. Αυτό που παρατηρώ, είναι πως η χρηματιστηριακή μας αγορά συμπεριφέρεται πιο ώριμα σε σχέση με το παρελθόν, τουλάχιστον στις περιπτώσεις εταιρειών όπου βαρύνοντα ρόλο στο free float παίζουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια».

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Ομίλου Quest, οι τρέχουσες συζητήσεις για την ενδεχόμενη πώληση της θυγατρικής ACS δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τη μετοχή του εισηγμένου ομίλου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός του Θεόδωρος Φέσσας μάς έχει συνηθίσει σε πολύ αποδοτικά deals κατά το παρελθόν (π.χ. αυτό της πώλησης της Cardlink). Προφανώς η αγορά αναμένει το αν τελικά θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία (ακούγεται το όνομα της GLS), αλλά και το περιεχόμενο αυτής (κυρίως το τίμημα) προκειμένου να προβεί στις δικές της αξιολογήσεις.

Ένα άλλο άτομο που έχει συνδέσει το όνομά του με επιτυχημένες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του ομίλου Ideal, με την εισηγμένη να έχει διατυπωμένο τον στόχο για νέες εξαγορές άλλων εταιρειών μέσα στο 2024.

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή διαπραγματεύεται με σαφώς χαμηλό δείκτη P/E (κοντά στο 12 με βάση τα pro forma καθαρά κέρδη του 2023). Όπως φαίνεται, η χρηματιστηριακή αγορά έχει επιβραβεύσει μέχρι σήμερα τα deals του παρελθόντος (περίπου εξαπλασιασμός της τιμής της μετοχής από τότε που συμφωνήθηκε να αλλάξει η μετοχική σύνθεση και να διευρυνθεί το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας), χωρίς όμως να έχει προεξοφλήσει στην τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής τα ενδεχόμενα οφέλη από μελλοντικές εξαγορές της Ideal.

Στην αγορά έχει κυκλοφορήσει η φήμη περί συζητήσεων που υπάρχουν με αντικείμενο την απόκτηση ποσοστού της Entersoft από τον όμιλο Γερμανού, με την πλευρά τις εισηγμένης εταιρείας να μην επιβεβαιώνει το θέμα (αλλά ούτε και να το διαψεύδει κατηγορηματικά), μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση αναλυτή στο πλαίσιο του conference call, ο CEO της εισηγμένης Αντώνης Κοτζαμανίδης παρέπεμψε στην επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση, συμπληρώνοντας «διάβασε και προσπάθησε να καταλάβεις».

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ερμηνευθεί το αν και κατά πόσο η άνοδος της μετοχής κατά τον τελευταίο μήνα οφείλεται στη συγκεκριμένη φήμη, με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν πως ενδεχομένως η κίνηση αυτή να αποδίδεται στο ότι κατά τους προηγούμενους πέντε μήνες ο τίτλος στο ταμπλό ήταν σταθεροποιημένος (υπήρχε επίσης η προσδοκία των πολύ καλών επιδόσεων που θα ανακοινώνονταν στις 29 Φεβρουαρίου για το 2023). Πάντως, οι βασικοί μέτοχοι της Entersoft κατέχουν το 54% της εταιρείας, με τους θεσμικούς να ελέγχουν το 39% και τους Έλληνες μικροεπενδυτές μόλις το 11%.

Αντίθετα, σε εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι φημολογίες για deals φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν σε σημαντικές ανόδους τις τιμές των μετοχών στο ΧΑ και σε πρόσκαιρα αυξημένες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στη συνέχεια όμως -στις περισσότερες των περιπτώσεων- ακολούθησε «διόρθωση» που «εγκλώβισε» όσους αγόρασαν τη φήμη προκειμένου να πουλήσουν στην «είδηση», η οποία ωστόσο στη συνέχεια είτε διαψεύσθηκε είτε δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη μέχρι σήμερα.

Μερικά από τα παραδείγματα αυτά ήταν η Μοτοδυναμική, η Π. Πετρόπουλος, η Βιοτέρ, η Μινέρβα και η Fieratex.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v