Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη στα telecoms: Κόντρα στις αυξήσεις Vodafone κινούνται Nova και ΟΤΕ

Στον απόηχο της αύξησης των ονομαστικών τιμολογίων της Vodafone στην κινητή τηλεφωνία η Nova στέλνει σήμα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Μειώσεις τιμών από ΟΤΕ σε συνδυαστικά πακέτα.

Μάχη στα telecoms: Κόντρα στις αυξήσεις Vodafone κινούνται Nova και ΟΤΕ

Εμμένει στην τιμολογιακή της πολιτική που πέρυσι «τάραξε τα νερά» η Nova, προκαλώντας «πόλεμο τιμών», ενώ ο ΟΤΕ απαντά στον ανταγωνισμό με μειωμένες τιμές στα συνδυαστικά πακέτα στη σταθερή τηλεφωνία.

Πρακτικά, η αύξηση στις ονομαστικές τιμές κινητής τηλεφωνίας που ανακοίνωσε η Vodafone δεν φαίνεται να ακολουθείται από τις άλλες δύο εταιρείες. Ετσι, ο ΟTΕ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις υποδομές που έχει δημιουργήσει στη σταθερή τηλεφωνία, προσφέρει φθηνότερα πακέτα. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα στη σταθερή τηλεφωνία, συνδυάζοντας  τηλέφωνο, Ιντερνετ και τηλεόραση με τιμές χαμηλότερες από εκείνες που ίσχυαν πριν από δύο χρόνια.

Χαρακτηριστικά, η εταιρεία ανακοίνωσε το Cosmote Fiber 100 XL μαζί με το Cinema Pack, που προσφέρει 500 λεπτά  κλήσεις σε σταθερά και κινητά εντός Ελλάδος, ταχύτητα 100 Mbps, και τα κανάλια που περιλαμβάνονται στο πακέτο με 39,90 ευρώ τον μήνα με 24μηνη δέσμευση και το Cosmote Fiber 100 XL μαζί με το Full Pack πακέτο στην τηλεόραση στα 48,90 ευρώ τον μήνα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια προσφερόταν στα 53,17 ευρώ.

Στην κινητή τηλεφωνία ο ΟΤE συνεχίζει την προσπάθεια να «μεταφέρει» περισσότερους συνδρομητές από την καρτοκινητή στα συμβόλαια. Ειδικότερα, ο ΟTΕ σημείωσε αύξηση 6,1% στους συνδρομητές συμβολαίου που έφτασαν τα 3,1 εκατ., ενώ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του «κατέγραψε 241.000 καθαρές αποσυνδέσεις στην καρτοκινητή, κυρίως ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της ανενεργού βάσης στο τρίμηνο και της μετάβασης των πελατών σε  υπηρεσίες συμβολαίου».

Η Nova, από την πλευρά της, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις στα ανταγωνιστικά πακέτα που ανακοίνωσε πέρυσι. Η επιθετική εμπορική πολιτική που ακολούθησε μετά το λανσάρισμα της νέας εταιρείας που έφερε τα χαμηλότερα πακέτα στην αγορά φαίνεται να αποδίδει και η εταιρεία  δεν δείχνει διάθεση να αυξήσει τις τιμές της, παρά το κόστος.   

Η απόφαση της Vodafone

Αν και η Vodafone προχώρησε σε αυξήσεις στις ονομαστικές τιμές, ο ανταγωνισμός θεωρεί ότι όλα αυτά «καλύπτονται» από τις προσφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές από την ίδια την εταιρεία ξεκαθάριζαν ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο τις ονομαστικές τιμές και πως δεν θα ισχύσουν για τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ. Επίσης επεσήμαιναν ότι πρόκειται για τις ονομαστικές τιμές και όχι τις προσφορές που συνήθως γίνονται και οι οποίες προσελκύουν τα νέα συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone από την 1η Απριλίου θα προχωρήσει σε αυξήσεις στις ονομαστικές τιμές και συγκεκριμένα:

  1. Στα προγράμματα συμβολαίου ιδιωτών, οι οποίες θα ξεκινούν από το 1 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 5,99 ευρώ στα περισσότερα πακέτα unlimited.
  2. Στα επαγγελματικά συμβόλαια, όπου η άνοδος των τιμών θα ξεκινάει από το 1,91 ευρώ στο My Business 1 και θα φτάνει έως και τα 12,69 ευρώ στο My Business RED 4.
  3. Αύξηση της τιμής της υπηρεσίας Διεθνών Κλήσεων προς Ε.Ε. από 2,20 ευρώ τον μήνα σε 3,90 ευρώ τον μήνα.

Πηγές της αγοράς μάλιστα αναφέρουν ότι οι αναπροσαρμογές της τιμής του παγίου από τον 13ο μήνα του συμβολαίου που είχε επιβληθεί πέρυσι είχαν ως στόχο να εξομαλύνουν έστω και σε μικρό ποσοστό το «πάγωμα» της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από το καλοκαίρι του 2023, όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την ΕΕΤΤ το «πάγωμα» των αυξήσεων με βάση τις τιμαριθμικές αυξήσεις, οι εταιρείες είχαν προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στα τιμολόγια, καταργώντας την έκπτωση του 1 ευρώ σε συνδρομητές που επέλεγαν την ηλεκτρονική έκδοση του λογαριασμού.

Παράλληλα στα νέα συμβόλαια έχει συμπεριληφθεί ο όρος για τη δυνατότητα των εταιρειών αναπροσαρμογής των τιμών μια φορά τον χρόνο με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v