Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mε 100 εκατ. ευρώ εισέρχεται η Λευκωσία στη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

«Κλειδώνει» η δανειοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επενδυτικό ενδιαφέρον για είσοδο στο σχήμα από την Κυπριακή Δημοκρατία και εταιρείες από Ισραήλ - ΗΠΑ.

Mε 100 εκατ. ευρώ  εισέρχεται η Λευκωσία στη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Στην Κύπρο, μεταφέρεται το ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του Μάνο Μανουσάκη να έχει συνάντηση σήμερα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης είναι και η πρόθεση της Κύπρου να συμμετέχει στο έργο με 100 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανειοδότησή του με 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΕΠ είχε απορρίψει το αντίστοιχο αίτημα που είχε καταθέσει ο EuroAsia Interconnector, που ήταν στο παρελθόν φορέας υλοποίησης του έργου.

Να σημειωθεί πως στις αρχές Δεκεμβρίου είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Παράλληλα, στο σχήμα υλοποίησης του έργου έχει εκφράσει ενδιαφέρον να εισέλθει και το Aluma Infrastructure Fund από το Ισραήλ, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v