Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία-λιανεμπόριο: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στην ψηφιακή κάρτα

Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στους δύο κλάδους. Τι είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου στους εκπροσώπους των εργοδοτών. Ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης, εάν κριθεί αναγκαίο.

Βιομηχανία-λιανεμπόριο: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στην ψηφιακή κάρτα

Παρεμβάσεις που θα κάνουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας πιο αποτελεσματική αλλά και ευκολότερη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, χωρίς όμως να αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Ήδη άλλωστε η εφαρμογή της κομβικής αυτής μεταρρύθμισης σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ και ΔΕΚΟ έχει δείξει ότι παρά τις αρχικές δυσκολίες και αντιδράσεις, η κάρτα πλέον χρησιμοποιείται από όλους, χωρίς προβλήματα.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκληρώνεται η καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στους νέους κλάδους όπου σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά, προκειμένου να εκδοθεί μια νέα διευκρινιστική εγκύκλιος που θα επιδιώκει την επίλυσή τους. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, όμως τα πρόστιμα θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται για τη βιομηχανία από τις αρχές Απριλίου και για το λιανεμπόριο τον Μάιο.

Σύμφωνα πάντως με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ήδη από τη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων, κυρίως της κάρτας εργασίας, τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενοι σε 212 επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβόντουσαν να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, έλαβαν τα δεδουλευμένα τους. Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι μέσω των νέων αυτών εργαλείων φάνηκαν πως ήταν υποδηλωμένοι, εργάζονταν δηλαδή περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονταν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Κάτι που φάνηκε αμέσως με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η κα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ), στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους αλλά και να καταγράψει τα όποια προβλήματα υπάρχουν, τόνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που διασφαλίζει τους εργαζόμενους, ωφελεί συνολικά και μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και διευκολύνει τους εργοδότες.

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης μάλιστα, δεν αποκλείονται μικρές παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, αλλά θα βελτιώνουν την εφαρμογή του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αιτήματα των εμπλεκόμενων, εργοδοτών και εργαζομένων, είναι πιθανό να προβλεφθεί η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας.

Το όριο που εξετάζεται δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 με 20 λεπτά, πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου ο εργαζόμενος να χτυπάει την κάρτα του, χωρίς ο εργοδότης να υποχρεώνεται να δηλώνει υπέρβαση του 8ώρου. Επίσης, όπως έχει αφήσει ανοικτό η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, δεν αποκλείεται τελικά, εάν κριθεί αναγκαίο, να δοθεί μια μικρή παράταση στην πιλοτική εφαρμογή της.

Καθώς, βέβαια, στόχος του μέτρου είναι να φέρει στο φως τυχόν αθέμιτες πρακτικές και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι αλλαγές θα είναι τέτοιες ώστε η ψηφιακή καταγραφή του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών να είναι η πραγματική και να διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

«Υπάρχει ανοικτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς φορείς», δήλωσε η κα Μιχαηλίδου στο ΒΕΠ, «με σκοπό να αποτυπωθούν οι εξειδικευμένες ανάγκες της κάθε επιχείρησης και να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της κάρτας».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές ότι «η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο, αλλά μια κομβική μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας με στόχο: την προστασία των εργαζομένων, την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, που διασφαλίζει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v