Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνονται οι χρεώσεις για επαγγελματίες στο IRIS, τι συμβαίνει με τα POS

Ο ανταγωνισμός «ρίχνει» τις τραπεζικές χρεώσεις. Αρχή γίνεται με τις πληρωμές μέσω IRIS. Να μειωθούν οι προμήθειες και στα POS ζητά ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Μειώνονται οι χρεώσεις για επαγγελματίες στο IRIS, τι συμβαίνει με τα POS

Ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συναλλαγές μέσω IRIS για επαγγελματίες καθιερώνουν οι τράπεζες. Tα νέα τιμολόγια είναι φθηνότερα των αντίστοιχων προμηθειών για χρήση POS, μέτωπο στο οποίο επίσης αναμένονται «εκπτώσεις» τις επόμενες εβδομάδες.

Πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Euro2day.gr μετέφεραν τις προηγούμενες ημέρες την πρόθεση των τραπεζών να περιορίσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος επιβαρύνσεων στις προμήθειες POS για συναλλαγές μικρής αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι αντίστοιχα θα πράξουν για το δικό τους μερίδιο χρεώσεων οι πάροχοι αλλά και οι εκδότες καρτών Visa και Mastercard.

Μείωση για επαγγελματίες

Στην παρούσα φάση, ο τραπεζικός ανταγωνισμός επικεντρώνεται στους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το σύστημα IRIS για άμεσες πληρωμές. Το μέγιστο ύψος προμήθειας από 1% έχει περιοριστεί σε 0,5% ενώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Alpha δεν έχει ακόμα ορίσει τιμολόγιο και παρέχει (ακόμα) τις υπηρεσίες αυτές χωρίς προμήθεια.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, οι χρεώσεις κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής, αλλά σε καμία περίπτωση οι πληρωμές φυσικών προσώπων (δεν έχουν την παραμικρή χρέωση) σε επαγγελματίες δεν επιβαρύνονται με προμήθεια υψηλότερη του 0,5% της συναλλαγής.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε ήδη τιμολόγιο χρεώσεων IRIS πριν την υποχρεωτική αποδοχή του συστήματος πληρωμών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι χρεώσεις από 1% της συναλλαγής (οριζόντια) κλιμακώνονται σήμερα από 3 λεπτά του ευρώ για συναλλαγές έως 10 ευρώ έως 0,4% για συναλλαγές άνω των 10 ευρώ.

Στην Εθνική, για πληρωμές έως 1 ευρώ δεν υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση, για αξία συναλλαγής από 1 έως 5 ευρώ η προμήθεια είναι 1 λεπτό του ευρώ και για συναλλαγές αξίας υψηλότερης των 5 ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,3%.

Στη Eurobank, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής έως 500 ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,50%, η οποία κλιμακώνεται από 10 λεπτά έως και 2,5 ευρώ.

Η Alpha αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανακοινώσει το δικό της τιμολόγιο. Επί του παρόντος, οι συναλλαγές μέσω IRIS για επαγγελματίες είναι ανέξοδες.

Οι χρεώσεις αφορούν μόνο τους επαγγελματίες οι οποίοι δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS από φυσικά πρόσωπα ενώ μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, παραμένουν χωρίς την παραμικρή τραπεζική προμήθεια.

Ανεβάζει ταχύτητες

Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες χρήστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, έχουν αυξηθεί σε 251.923 ΑΦΜ, από περίπου 100.000 στο τέλος του περασμένου έτους, αν και για να καλυφθεί στο σύνολό της η αγορά των 1,3 εκατομμυρίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μένει ακόμα πολύς δρόμος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του IRIS είναι ότι οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα ενώ οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Η υπηρεσία προσφέρεται ήδη από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com και Optima bank.

Θεοχάρης: Mειώστε τις προμήθειες

Το στοίχημα του ΥΠΕΘΟ τώρα επικεντρώνεται στη μείωση των προμηθειών των POS για συναλλαγές μικρής αξίας έως 10-12 ευρώ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως το θέμα των προμηθειών έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το ΥΠΕΘΟ και δεν δίστασε να προειδοποιήσει πως «αν χρειαστεί να επιβάλουμε ρυθμίσεις, θα τις επιβάλουμε».

Η αλήθεια είναι πάντως πως νομοθετική παρέμβαση έχει περιορισμένες πιθανότητες να χρειαστεί, αφού ήδη τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκδότες καρτών εμφανίζονται έτοιμες να μειώσουν τις χρεώσεις των προμηθειών POS για συναλλαγές μικρής αξίας. Το πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων (φτάνουν ή και ξεπερνούν ακόμα και το 1% με 2%) είναι πολλαπλάσιο για περίπτερα και λαϊκές αγορές, όπου το κόστος χρήσης των POS φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις να εκμηδενίζει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v