Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στόχος δύο πιλοτικά έργα μέχρι το 2027

Τα κρίσιμα βήματα του ρυθμιστικού πλαισίου και πώς θα χρηματοδοτηθούν τα πρώτα σχέδια. Ο ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ.

Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στόχος δύο πιλοτικά έργα μέχρι το 2027

Στην τελική ευθεία είναι η δημιουργία του απαιτούμενου ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να «τρέξουν» τα πλωτά φωτοβολταϊκά έργα. Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχει η ΕΔΕΥΕΠ.

Συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr, θα έχει μια σειρά ρυθμίσεις, όπως οι ρευματοκλοπές, θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με σκοπό την ανάθεση των απαραίτητων μελετών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, επόμενο βήμα είναι η έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος που θα περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις έρευνες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μετά από δύο χρόνια.

Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να δοθούν προς εκμετάλλευση για αρχή δύο θέσεις για δύο πιλοτικά έργα, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένη επιδότηση.

Μια σημαντική παράμετρος είναι το πρόβλημα του δικτύου. Αυτό, πάντως, που σε πρώτη φάση μελετάται είναι τα πρώτα πιλοτικά έργα να γίνουν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Συγκεκριμένα το ένα από αυτά να γίνεται στην Κρήτη. Εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση την επόμενη χρονιά της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης θα δοθεί ο απαραίτητος «χώρος» για την εγκατάσταση του πρώτου έργου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αξιοποιηθούν οι πόροι του ταμείου απανθρακοποίησης των νησιών.

Υπενθυμίζεται, πως πριν δύο χρόνια είχε ψηφιστεί ένας νόμος του υπουργείου Ενέργειας (4951/2022) με ρυθμίσεις και για τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι Πιλοτικοί Θαλάσσιοι Πλωτοί Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί «νοούνται τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος από μισό μεγαβάτ (0.5 MW) μέχρι ένα μεγαβάτ (1 MW) έκαστο, τα οποία απαρτίζονται από (α) πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση και αγκυρώνονται στον πυθμένα ή/και σε χερσαίο τμήμα, (β) οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, (γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και (δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v