Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους βλέπει ο επικεφαλής της ΤτΕ. Όχι σε κίνηση τον Απρίλιο. «Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο σπιράλ μισθών - τιμών».

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από τη Fed, δήλωσε στο Bloomberg ο Γιάννης Στουρνάρας

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μη γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Μέχρι στιγμής, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους να συγκλίνουν στο ότι ο Ιούνιος είναι η κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσει η χαλάρωση.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, αλλά αναζητούν περαιτέρω επιβεβαίωση πριν αποφασίσουν μειώσεις επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής στις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Μετά από αυτό δεν συνεδριάζει ξανά παρά στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο Στουρνάρας είναι γνωστή «περιστερά» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με τα «γεράκια» στην ανάγκη να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.

«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024, αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Γ. Στουρνάρας, απηχώντας τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια ήδη τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω».

Στον απόηχο των σχολίων, οι αγορές διατήρησαν τα στοιχήματά τους για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από ακόμη δύο και πιθανότητα 70% για μια τέταρτη μείωση. 

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι».

Υποβάθμισε επίσης τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φτάσουν σε προ πανδημίας επίπεδα μόνο το 2025.

«Έτσι οι μισθοί συνεχίζουν να ακολουθούν, δεν οδηγούν αυτοί τον πληθωρισμό. Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών - τιμών», είπε. Ακόμη περισσότερο καθώς «η αύξηση των ονομαστικών μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των αυξήσεων των μισθών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v