Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Τα έργα FSRU που έρχονται τώρα στο προσκήνιο

Οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατασκευάζονται και για ποια μεγάλα project εκκρεμεί η επενδυτική απόφαση. Ο «κάθετος διάδρομος» και ο νέος ρόλος της Ελλάδας.

Ενέργεια: Τα έργα FSRU που έρχονται τώρα στο προσκήνιο

Αναμφισβήτητα το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη θέση της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει αρχίσει να αποκτά το ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή, καθώς εκτός από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας κατασκευάζονται μια σειρά από πλωτούς τερματικούς σταθμούς (FSRU). Η ιστορία των σταθμών αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ξεκίνησε ουσιαστικά δυο δεκαετίες πίσω, με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας.

Πλέον, η υποδομή της Ρεβυθούσας αποτελεί μια πολύ σημαντική εθνική υποδομή με αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου και ωριαία δυναμικότητα αεριοποίησης 1.400 m3 LNG σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας.

Το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο το οποίο ξεκίνησε να υφίσταται πριν δύο χρόνια ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει το γεγονός πως αρκετές χώρες στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη θέλουν να εισάγουν αέριο από τις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι διεργασίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα για τον Κάθετο Διάδρομο θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα επιτρέψουν την μεταφορά φυσικού αερίου από το Νότο στο Βορρά.

Ποια FSRU λειτουργούν και ποια ετοιμάζονται

Αυτή τη στιγμή εκτός από τη Ρεβυθούσα υπάρχει το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα κρίσιμο έργο για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του έργου. Να σημειωθεί πως θα έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Επιπλέον θα είναι σε θέση να παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Παράλληλα, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο Γιώργος Κοπανάκης, τεχνικός διευθυντής Gastrade, μιλώντας από το βήμα του Forum East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και δεύτερο FSRU, εκείνο της Θράκης.

Επιπλέον, υπάρχει FSRU Θεσσαλονίκης της Elpedison για το οποίο εκκρεμεί η επενδυτική απόφαση. Θα μεσολαβήσει η δεσμευτική φάση και μελέτες που αφορούν το έργο. Το Thessaloniki FSRU, που περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούμενο από δύο πλοία, ένα FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) και ένα FSU (Floating Storage Unit), θα τοποθετηθεί στον Θερμαϊκό κόλπο, σε απόσταση 4,4 χλμ. από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Η τελική επενδυτική απόφαση εκκρεμεί και για το Διώρυγα Gas, του ομίλου Motor Oil -στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ενώ εκκρεμεί και το ARGO FSRU της Mediterranean Gas, ανοιχτά του Βόλου.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως μειωμένη ήταν το πρώτο δίμηνο του έτους η κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίου του Green Tank (Τάσεις στην κατανάλωση & τις εισαγωγές ορυκτού αερίου – Φεβρουάριος 2024). Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023.

Όπως αναφέρει το Green Tank «σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, σημειώθηκε μείωση στις δύο από τις τρεις χρήσεις του αερίου. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στον ηλεκτρισμό (-8,5% ή -0,54 TWh), ενώ ακολούθησαν τα δίκτυα (-7,8% ή -0,3 TWh).

Αντίθετα στη βιομηχανία σημειώθηκε αύξηση (+41,% ή +0,46 TWh). Η εικόνα αυτή αλλάζει συγκρίνοντας το πρώτο δίμηνο του 2024 με το αντίστοιχο του 2023, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση και στις τρεις χρήσεις.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε στη βιομηχανία (+240%, +1,12 TWh), ακολούθησε ο ηλεκτρισμός (+28.3% ή +1.29 TWh) και τέλος η πολύ μικρότερη αύξηση στα δίκτυα (+3,6% ή +0,12 TWh)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v