Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Οι ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας

Ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας από τους αναλυτές της τράπεζας: «Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, Απασχόληση και Νέες Επιχειρήσεις: Η Συμβολή των Κλάδων το 2023».

Alpha Bank: Οι ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας

Το 2023 η ελληνική οικονομία επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, τόσο σε όρους ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας όσο και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Economic Research.

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία για το σύνολο των τομέων της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,2%, η απασχόληση κατά 1,3% (ή κατά 53,1 χιλ.), ενώ οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων την περυσινή χρονιά ήταν περισσότερες σε σύγκριση με το 2022 κατά 6,1%.

Επιπρόσθετα, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκε στην πλειονότητα των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, αν και σε γενικές γραμμές πιο ήπια σε σύγκριση με το 2022, εξαιτίας της αποκλιμάκωσης του γενικού επιπέδου τιμών.

Οι αναλυτές της τράπεζας εξετάζουν τη συμβολή των επιμέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και της απασχόλησης για το 2023, καθώς και την ετήσια μεταβολή του κύκλου εργασιών και των εγγραφών νέων επιχειρήσεων ανά κλάδο.

Όπως παρατηρείται, η συμβολή των κλάδων της ελληνικής οικονομίας στις ανωτέρω εξελίξεις ήταν διαφορετικής έντασης. 

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v