Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τοποθετήσεις στο συνέδριο του ΠΣΕ για εξαγωγές - οικονομία

Μηνύματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων έστειλαν οι ομιλητές από το βήμα του Ετήσιου ∆ιεθνούς Συνεδρίου ΠΣΕ «Η Αυξανόµενη Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονοµίας».

Οι τοποθετήσεις στο συνέδριο του ΠΣΕ για εξαγωγές - οικονομία

Μηνύματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων έστειλαν οι ομιλητές από το βήμα του ΕΤΗΣΙΟΥ ∆ΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟΥ ΠΣΕ «Η Αυξανόµενη Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονοµίας» που πραγματοποιείται στο Electra Metropolis Athens.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη (φωτ.) στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη του συνεδρίου σημείωσε ότι οι εξαγωγές κινούνται σε περιβάλλον αβεβαιότητας και εμφανίζουν μείωση, το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά ενθαρρυντική εξέλιξη.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος «κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα και την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες σε αξία, και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δίαυλος με τους διεθνούς συνεργάτες τους. Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και πρόεδρος Soya MillsInternational Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρόγλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των εξαγωγών ενώ από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και διευθύνουσα σύμβουλος Μέλι Αττική, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, υπογράμμισε την σημασία της βοήθειας που μπορούν να παράσχουν στους επιχειρηματίες οι υπηρεσίες Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών μας, πριν προχωρήσουν σε εξαγωγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, την περίοδο 2018 – 2022, κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση ως ποσοστό στο ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ και οι εξαγωγές αγαθών ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των υπηρεσιών ενώ το μερίδιο των εξαγωγών που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία συνεχώς αυξάνεται».

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενώ στάθηκε ιδιαίτερα, για την επίτευξή του, στις προοπτικές που δημιουργούν οι ΑΠΕ. Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου με κίνητρα για την μεγέθυνση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (μέσω συγχωνεύσεων) και την ενίσχυση της καινοτομίας και νομοσχεδίου που θα κάνει πιο ευέλικτες τις θυγατρικές του Υπερταμείου κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την διασφάλιση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος. «Δεν είναι κακό οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες», υποστήριξε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζεται στα εξής πεδία:

  • Μείωση της γραφειοκρατίας με ένα νέο πληροφοριακό σύστημα ώστε να μπορεί ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση από το γραφείο του επενδυτή.
  • Οργανωμένοι υποδοχείς θα είναι βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα.
  • Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
  • Νέα κριτήρια στον αναπτυξιακό νόμο (για καινοτομία, ESG κλπ).
  • Εντός του Απριλίου ξεκινάει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ» μέσω του οποίου θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό ανέφερε ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Στην σημασία της φαρμακοβιομηχανίας στην πορεία των εξαγωγών μας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για έκρηξη των εξαγωγών από το ελληνικό φάρμακο, ενώ χαρακτήρισε «κοσμογονία» το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν το 10% των φαρμάκων της Ε.Ε., όταν ο πληθυσμός της χώρας αποτελεί μόλις το 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., ενώ σε λίγο η χώρα μας θα παράγει το 20% των φαρμάκων.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου υπογράμμισε τη σημασία της σύζευξης του ελληνικού τουρισμού με την ελληνική οικονομία και του πρωτογενή τομέα, κάνοντας λόγο για αυθεντικά ελληνικά προϊόντα αλλά και ελληνικές πρώτες ύλες, που μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί πρεσβευτές της ελληνικής πραγματικότητας στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, για επιστροφές φόρων αποδώθηκαν 1,2 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 435 εκατ. παραπάνω από πέρυσι. Γνωστοποίησε ότι το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης εμπροκετακιβωτιβωτών και οχημάτων θα βγει σε διαγωνισμό τις επόμενες μέρες «που θα αλλάξει το χάρτη προστατεύοντας την υγιή επιχειρηματική δράση» όπως σημείωσε. Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη, έχουν δοθεί 226 άδειες εγγυημένου εξαγωγέα.

Στην συμβολή του Υπερταμείου στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης σημειώνοντας ότι θα αποκτήσει νέα δυναμική με την λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα δημιουργηθεί τους προσεχείς μήνες με προοπτική να λειτουργήσει μέσα στο 2024, ως θυγατρική του.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, για τις μακρο-οικονομικές επιδράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 ότι, υπολογίζεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2030 επιπλέον κατά 31 δισ. ευρώ ενώ, την περίοδο 2021-2035 κατά 62,9 δις ευρώ δημιουργώντας παράλληλα περίπου 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας.

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Εφραίμογλου γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη λειτουργία ειδικού HelpDesk.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v