Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγός για να σώσετε τη ρύθμισή σας στην Εφορία

Πάνω από 230.000 φορολογούμενοι έχουν χάσει ρυθμίσεις. Το ψηφιακό «παρατηρητήριο» και η τρίμηνη πίστωση χρόνου στους οφειλέτες. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση.

Οδηγός για να σώσετε τη ρύθμισή σας στην Εφορία

72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις. Κάθε δυο-τρία χρόνια την περασμένη δεκαετία, μια «τελευταία» ρύθμιση οφειλών περνούσε στη Βουλή. Οι φορολογούμενοι εντάσσονταν πολλές φορές μαζικά στην αρχή, αλλά λίγους μήνες μετά οι οφειλές τους επανέρχονταν στα βερεσέδια της εφορίας.

Περισσότεροι από 230.000 φορολογούμενοι εκτιμάται πως έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών τους τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές ακόμα και για ασήμαντη αφορμή, καθώς άφησαν ακόμα και εκ παραδρομής μια νέα οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη ακόμα και για μία ημέρα. Οι διατάξεις απώλειας των ρυθμίσεων ήταν αυστηρές και τώρα με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προσαρμόζονται προς το ρεαλιστικότερο.

Η βασική αλλαγή δίνει τρίμηνο περιθώριο εξόφλησης μιας νέας οφειλής, η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Έτσι εάν ένας φορολογούμενος αφήσει για παράδειγμα στο τέλος Μαΐου απλήρωτη μια δόση ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα τηρεί κανονικά μια ρύθμιση για φόρο εισοδήματος, δεν θα χάσει από την 1η Ιουνίου τη ρύθμισή του, αλλά θα έχει περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου να πληρώσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ, προφανώς με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Το νέο πλαίσιο

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι ρυθμίσεις οφειλών χάνονται, καθιστώντας άμεσα απαιτητό με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία αυτή,

γ) δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων προωθούν παράλληλα και ένα νέο ψηφιακό σύστημα που θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους, όταν κινδυνεύουν να τις χάσουν. Για τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης θα αξιοποιηθεί τόσο η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ myAadeapp στο κινητό του φορολογούμενου, όσο και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενημερωτικά μηνύματα στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο taxisnet.

Με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά και η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε προϊστάμενο ΔΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v