Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανεμπόριο: Η «μαγική εικόνα» στον τζίρο και η πίεση για τους μικρούς

Ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα περιόρισαν τα έσοδα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων με είδη ελαστικής δαπάνης. Απογοήτευση για τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2024.

Λιανεμπόριο: Η «μαγική εικόνα» στον τζίρο και η πίεση για τους μικρούς

Την ανάγκη διαχωρισμού των λιανικών πωλήσεων -όπως απεικονίζονται στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ- από τα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα και τις πωλήσεις αυτοκινήτων, επισήμανε και ανάδειξε με πρωτοβουλία του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αποτυπώνοντας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου πως η ελαστική κατανάλωση δεν πηγαίνει και τόσο καλά.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σ. Καφούνης, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θ. Καπράλος αναφέρθηκαν στη «μαγική εικόνα» αύξησης των λιανικών πωλήσεων, υπογραμμίζοντας πως εξαιρουμένων των προηγούμενων κλάδων, το λιανεμπόριο έχασε το 2023.

Συγκεκριμένα, από τα 68 δισ. ευρώ πωλήσεων του 2023, μόλις τα 24 δισ. ευρώ αφορούν το κλασικό λιανεμπόριο, με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων Αθήνας και Πειραιά να σημειώνουν πως με βάση την ανάλυση, «12 δισ. ευρώ προέρχονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και 12 δισ. ευρώ από τις μεσαίες και μικρές της αγοράς».

Η πίτα ωστόσο δεν είναι ακριβώς επωφελής για όλους, καθώς οι μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχουν οικονομίες κλίμακας και καλύτερη εικόνα σε κεφάλαιο κίνησης αλλά και πρόσβαση σε δανεισμό, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Δεδομένης δε της αύξησης του κόστους λειτουργίας (ενέργεια, ενοίκια, μεταφορικά), το εγχώριο λιανεμπόριο μικρομεσαίας κλίμακας βρίσκεται και πάλι σε δεινή θέση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπάλτα, αν εξαιρεθούν οι πωλήσεις από δίκτυα ανελαστικών δαπανών, δηλαδή σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα (αλλά και εμπόριο αυτοκινήτων, που δημιουργεί ασυμμετρία στα στοιχεία λιανικών πωλήσεων), στο δ’ τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις τους λιανεμπορίου αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5% στα 8 δισ. ευρώ περίπου.

Το παραπάνω ποσοστό υπολείπεται θεαματικά του μέσου πληθωρισμού και υποδεικνύει την υστέρηση στη ζήτηση ελαστικών αγαθών.

Υπενθυμίζεται πως το δ' τρίμηνο κάθε χρονιάς αποτελεί το πλέον εμπορικό, ενώ είναι και το διάστημα που ουσιωδώς κρίνεται η κερδοφορία κάθε επιχείρησης. Σύμφωνα δε με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν χθες, στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, στο σύνολο της Αττικής, η αύξηση τζίρου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων ήταν οριακά θετική (+0,4%).

Σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά, οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων χαρακτήρισαν «απογοητευτικά» τα δεδομένα του α’ τριμήνου του 2024, καθώς τόσο η σταθερή πίεση στα εισοδήματα από τις ανελαστικές δαπάνες (τρόφιμα-καύσιμα) όσο και η καιρική συγκυρία (οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ξεστοκάρουν τα χειμωνιάτικα αποθέματα) οδήγησαν σε χαμηλές πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v