Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Servicers: Εκτός στόχου 10 στις 15 τιτλοποιήσεις δανείων

Υποαπόδοση για τα business plans των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Οι αιτίες, το σωσίβιο και η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς επιστροφής θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες.

Servicers: Εκτός στόχου 10 στις 15 τιτλοποιήσεις δανείων

Εκτός στόχων έχουν βγει 10 από τις 15 τιτλοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, υποαπόδοση που «χτυπάει» τα business plans των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) και διατηρεί σε επιφυλακή το δημόσιο, καθώς οι τιτλοποιήσεις στηρίχθηκαν στις κρατικές εγγυήσεις. Η υστέρηση στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί στα business plans αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

  • Πρώτον, στις συνέπειες της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης στην υλοποίηση των πλειστηριασμών. Βέβαια, το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων από τους πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, πιο βαθύ. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των πλειστηριασμών που διενεργούνται κρίνονται άγονοι και οι επαναλήψεις τους οδηγούν στην πώληση με χαμηλότερο τίμημα.
  • Δεύτερον, στην έλλειψη διατηρήσιμων σε βάθος χρόνου ρυθμίσεων. Το σκέλος των ρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποτελούν για τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων τον βασικό κορμό των business plans. Η στρατηγική στις ρυθμίσεις αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αναπροσαρμοστεί με στόχο την εφαρμογή πιο «έξυπνων» τύπων τακτοποίησης οφειλών που θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών.

Παραίνεση-σύσταση στους servicers για την υιοθέτηση διατηρήσιμων ρυθμίσεων προς τους βιώσιμους δανειολήπτες αλλά και επιτάχυνση στις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ.

Το σωσίβιο

Οι στόχοι των business plans σώθηκαν εν μέρει από τις πωλήσεις δανείων στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Παρά τις όποιες πωλήσεις, οι στόχοι συνεχίζουν να υπολείπονται. Ωστόσο εκτιμούμε ότι εργαλεία όπως ο Εξωδικαστικός, κυρίως όμως η νέα γενιά ρυθμίσεων που ετοιμάζουν οι servicers θα ισορροπήσουν την κατάσταση», αναφέρει πηγή του κλάδου.

Το αγκάθι

Η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς επιστροφής των θεραπευμένων δανείων από τους servicers στις τράπεζες αποτελεί, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, ένα μεγάλο αγκάθι που απομακρύνει (χρονικά) την προσδοκία για ενίσχυση των εσόδων.

Για το 2024 δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους συναλλαγές καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν δίνει το πράσινο φως. Κι αυτό διότι υπάρχουν οι ανησυχίες ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων που υπαγορεύονται από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

Πηγές του κλάδου αλλά και οι εκτιμήσεις των τραπεζών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η εν λόγω αγορά θα ανοίξει από το 2025 και μετά, υπό τον όρο ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα εξελιχθεί ομαλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v