Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ για το factoring το 2023, τζίρος 24,7 δισ. ευρώ

Ο συγκεντρωτικός κύκλος εργασιών του κλάδου άγγιξε τα 24,7 δισ. αυξημένος κατά 5,1% σε σχέση με το 2022.

Νέο ρεκόρ για το factoring το 2023, τζίρος 24,7 δισ. ευρώ

Νέο ιστορικό ρεκόρ παρατηρήθηκε στον κλάδο του factoring το 2023 από στοιχεία που συγκέντρωσε η Ελληνική Ένωση Πρακτόρων Επιχειρηματικών Απαιτήσεων (Factoring).

Συγκεκριμένα, ο συγκεντρωτικός κύκλος εργασιών του κλάδου άγγιξε τα 24,7 δισ. αυξημένος κατά 5,1% σε σχέση με το 2022. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή σωρευτική αύξηση που ξεπερνά το 65%, απόρροια τόσο της επανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας όσο και της μεγάλης αποδοχής του factoring από την επιχειρηματική κοινότητα, που κατατάσσει πλέον την Ελληνική αγορά στις ώριμες της Ευρώπης.

Η διεισδυτικότητα του factoring, όπως εκφράζεται από τον λόγο του κύκλου εργασιών προς το ΑΕΠ της χώρας, έχει ξεπεράσει οριακά τον μέσο Ευρωπαϊκό δείκτη (12%) υποδεικνύοντας τη δυναμική και τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο εξαγωγικό factoring (+7,6%) ενώ σημαντική, αν και ηπιότερη, ήταν και η άνοδος στο εγχώριο (+4,7%), που έχει βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο του κύκλου εργασιών (87%). Η αξία των σχέσεων factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής (ανάληψη πιστωτικού κινδύνου οφειλέτη από τον Factor) παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (44% του συνόλου) υποδηλώνοντας την όλο και αυξανόμενη ασφαλιστική συνείδηση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να «προστατεύσουν» τα εισπρακτέα τους αφού, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας, η αδυναμία είσπραξης από πωλήσεις με πίστωση οδήγησε σε πολλές επιχειρηματικές αστοχίες και σε φαινόμενα ντόμινο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Factoring, Γιώργος Καραγιαννόπουλος «Αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό ο αριθμός των Ελληνικών επιχειρήσεων, που αναγνωρίζουν το factoring ως ευέλικτο εργαλείο παροχής βραχυπρόθεσμης ρευστότητας και ενίοτε ασφάλισης. Σε αυτό έχει συντελέσει τόσο ο εκσυγχρονισμός των οικονομικών διευθύνσεων, όσο και η εκπαίδευση, η υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία των στελεχών του χώρου του factoring, αλλά και η ιστορικότητα χαμηλών επισφαλειών που καθιστούν το factoring χρηματοδοτικό προϊόν στρατηγικού χαρακτήρα για τις μητρικές Τράπεζες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v