Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Ερχεται παράταση από τα... αποδυτήρια

Πριν καλά καλά ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα μηνύματα που στέλνονται κάνουν λόγο για πίστωση χρόνου στους φορολογούμενους. Ποια είναι τα δεδομένα.

Φορολογικές δηλώσεις: Ερχεται παράταση από τα... αποδυτήρια

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών.

«Δεδομένου ότι πέρυσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου, και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ής Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο...», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το taxisnet για τις δηλώσεις θα ανοίξει το αργότερο έως τις 30 Απριλίου, με κάθε ημερομηνία μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας την Πέμπτη να είναι πιθανή. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα για τα φυσικά πρόσωπα, θα ακολουθήσει και η έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πολύ πιθανό εξαρχής η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να φτάσει έως τα τέλη Ιουλίου, δίνοντας το κλασικό περιθώριο -τα τελευταία χρόνια- πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις.

Μάλιστα με διάταξη η οποία έχει ήδη περάσει στη Βουλή, έχει ανοίξει ο δρόμος και για την παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να κλειδώσει η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων.

Η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%».

Παράλληλα, ως προς τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ορίζεται πως «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v