Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυροπροστασία αλλά… από του χρόνου

Όχι μόνον άφησαν τα πάντα για την τελευταία στιγμή αλλά ζητούν τώρα από τους Δήμους να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα» για τους καθαρισμούς οικοπέδων ιδιωτών. Απειλούν, δε, με βαριά πρόστιμα, όχι μόνον όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους αλλά και όσους δεν ενημερώσουν για αυτό…

Πυροπροστασία αλλά… από του χρόνου

Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ως προς αυτό. «Η αντιπυρική περίοδος θα είναι δύσκολη και η μάχη που θα δώσουμε αυτό το καλοκαίρι θα είναι μεγάλη», όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προετοιμάζοντας μας έτσι… για τα χειρότερα.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσον θα είμαστε πράγματι προετοιμασμένοι για αυτά τα… χειρότερα. Κατά τα φαινόμενα, προετοιμασία υπάρχει, αλλά στο χαρτί και όχι για το φετινό καλοκαίρι, στην διάρκεια του οποίου η μάχη θα δοθεί με τα … περυσινά όπλα, αλλά από του... χρόνου και μετά με αποκορύφωμα το 2030, οπότε αναμένεται να καταφθάσουν στη χώρα μας τα τελευταία από τα 7 καινούργια αεροσκάφη Canadair που θα προμηθευτεί η Ελλάδα.

Κατά το ίδιο διάστημα θα “τρέξει” και ο κύριος όγκος των προμηθειών που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα προκηρυχθεί, όμως, στο σύνολό του τον… Απρίλιο, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου.

Για να συμπληρωθεί, δε, αυτό το αξιοθαύμαστο πάζλ προετοιμασίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε μόλις… την Παρασκευή, 15/03/24, ήτοι δυο εβδομάδες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο “Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων”.

Βάσει αυτού του κανονισμού εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακινήτων ανά την επικράτεια υποχρεούνται να προχωρήσουν σε δύο τινά. Πρώτον, μέχρι τις 31.03.2024, δηλαδή μέσα σε 2 εβδομάδες, να προχωρήσουν στην σύνταξη εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας του ακινήτου τους και τεχνικής έκθεσης, με τη βοήθεια “αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα” και αφετέρου μέχρι την 30.4.2024 να υποβάλουν στον οικείο Δήμο τους “δήλωση εφαρμογής” των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία θα δηλώνουν ότι έκαναν πράξη όσα προβλέπονται στην έκθεση αυτού του “αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα” για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωσή της “ποιος είναι λοιπόν αυτός ο "αρμόδιος τεχνικός Επιστήμονας", που θα τον βρουν, πότε θα τον πάνε στο οικόπεδό τους για να το δει και να μελετήσει και να συντάξει τα παραπάνω έγγραφα μέχρι το τέλος του μήνα Μαρτίου!”, είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη καλύτερα, όπως προκύπτει από την ίδια εγκύκλιο, επειδή η σχετική πλατφόρμα που προβλεπόταν να λειτουργήσει για την καταχώρηση τόσο του Εντύπου Επικινδυνότητας, όσο και της έκθεσης του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία (όπως σημειώσαμε και στις αρχές του μήνα) η σχετική ευθύνη μετατίθεται… στους Δήμους, οι οποίοι εντός 15 ημερών καλούνται να προχωρήσουν σε μία σειρά από ενέργειες. Μεταξύ αυτών, να εκπονήσουν ειδικό μητρώο, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές ελέγχου, να ενημερώσουν τους δημότες για τις υποχρεώσεις τους, και χίλια δύο άλλα πράγματα, κυριολεκτικά μία ανάσα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι, δε, ότι προβλέπεται βαρύ πρόστιμο, ύψους 1.000 ευρώ, για όσους δεν καταθέσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση εντός της προθεσμίας της 30ής Απριλίου, κάθε έτους.

Εάν όμως έχουν όντως έτσι τα πράγματα τότε, φίλτατοι, όχι μόνον μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο αλλά μας … δουλεύουν κιόλας. Υπό το φως όλων αυτών, κάποιος, κατά προτίμηση σοβαρός, οφείλει να πάρει μέτρα…

*Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων και η σχετική εγκύκλιος, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v