Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ ραντάρ για πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων

Προκηρύχθηκε από την ΚτΠ ένα σημαντικό έργο 67,38 εκ. ευρώ. Είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή και την αξιόπιστη πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σούπερ ραντάρ για πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων

Ένα σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια της ΕΜΥ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα αποτελέσει το αντικείμενο του έργου προϋπολογισμού 67,38 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε από την ΚτΠ.

Πρόκειται για το έργο: «Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar)» που έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων συγχρόνων συστημάτων radar, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προορίζονται τόσο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού, όσο και στην επέκταση του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών Radar στοχεύοντας στην βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος θα αναπτυχθεί μηχανισμός αυτοματοποιημένης παραγωγής ενημερώσεων και προειδοποιήσεων οι οποίες θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση.

Τα παραγόμενα μετεωρολογικά προϊόντα θα διατίθενται και μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης της ΕΜΥ, που έχει αναπτυχθεί μέσω του έργου με τίτλο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης» του ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω δράση περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια των ακόλουθων μετεωρολογικών συστημάτων:

  • Δίκτυο επτά (7) μετεωρολογικών RADAR DOPPLER, Διπλής Πόλωσης (DUAL POLARIZATION), C Band με την απαραίτητη υποδομή (πυλώνες εγκατάστασης, οικίσκους, συστήματα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος, κα)
  • Ένα (1) σύστημα βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης (Nowcasting) με το απαραίτητο λογισμικό και εξοπλισμό (servers, κα), το οποίο θα εγκατασταθεί στην ΕΜΥ και στο Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο της Λάρισας (ΠΜΚ/ΑΤΑ), ως εφεδρικό.
  • Ένα (1) σύστημα παραγωγής αυτοματοποιημένων ενημερώσεων και προειδοποιήσεων, με το απαραίτητο λογισμικό και εξοπλισμό (servers, κα), το οποίο θα εγκατασταθεί στην ΕΜΥ και στο Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο της Λάρισας (ΠΜΚ/ΑΤΑ), ως εφεδρικό.

Το Δίκτυο των Μετεωρολογικών RADAR αναμένεται να παρέχει κρίσιμα μετεωρολογικά δεδομένα για την έκδοση προγνώσεων μικρής διάρκειας και υψηλής χωροχρονικής ακρίβειας με σκοπό την αποτύπωση των ισχυρών καιρικών φαινομένων με τη μέθοδο της ραδιοτηλεπισκόπησης που παρέχει σε πραγματικό χρόνο ποιοτικές παρατηρήσεις που βοηθούν στην ανάλυση της παρούσας καιρικής κατάστασης και στη βραχεία πρόγνωση κίνησης των ισχυρών φαινομένων με υψηλά χαρακτηριστικά χωρικής και χρονικής ανάλυσης.

Σκοπός και στόχοι της σύμβασης

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα, ζητά από την ΕΜΥ περισσότερες και πιο ακριβείς χρονικά και τοπικά προγνώσεις.

Η ΕΜΥ για να ικανοποιήσει την παραπάνω απαίτηση, είναι απαραίτητο να διαθέτει πυκνό και αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών RADAR - ιδιαίτερα στις περιοχές ενδιαφέροντος – το οποίο θα παρέχει κρίσιμα δεδομένα, τα οποία συνδυαζόμενα με αντίστοιχα από άλλα σύγχρονα συστήματα τηλεμετρίας και τηλεανίχνευσης, όπως τα συστήματα αισθητήρων ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων ή τα δορυφορικά, θα αξιοποιούνται κατάλληλα μέσω ειδικών προγραμμάτων επεξεργασίας, παρέχοντας προϊόντα τα οποία θα αξιοποιούνται επιχειρησιακά, τόσο από την ΕΜΥ όσο και από άλλους εξειδικευμένους χρήστες όπως το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως αναγκαία για την χωρική ανίχνευση και εξέλιξη των καταιγιδοφόρων νεφών που σχετίζονται με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αναμενόμενα οφέλη

Η δράση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της υποστήριξης προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας καθώς και στο σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και επιφέρουν ολοένα και μεγαλύτερο κόστος στην Εθνική Οικονομία.

Απώτερος σκοπός, η υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την έκδοση προγνώσεων που σχετίζονται με την επικράτηση έντονων καιρικών φαινομένων. Το έργο παρέχει την απαιτούμενη υποδομή για την δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος βραχυχρόνιων προγνώσεων Nowcasting, το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά την μετεωρολογική υποστήριξη της ΕΜΥ προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και τους λοιπούς φορείς Δημόσιας Διοίκησης, προάγοντας την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους αλλά και τον σχεδιασμό της χώρας για την προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v