Τέλος Μαΐου το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις

Περίπου 3.000 επιχειρήσεις θα ευνοηθούν από το πρόγραμμα. Το ποσοστό επιδότησης και οι προϋποθέσεις για την ένταξη. Τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση αιτήσεων και ο τρόπος που θα δίνεται η επιχορήγηση.

Τέλος Μαΐου το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις που θα αφορά σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρείας και κλάδου, αναμένεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, τέλος του μήνα. Θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες των επιχειρήσεων με ή χωρίς μπαταρία.

Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό θα ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για την μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.

Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ενεργειακός έλεγχος τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση. Μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για τον φωτοβολταϊκό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζονται τα 2 MW.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σύστημα αποθήκευσης, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα είναι το ύψος της επιδότησης που ζητάει η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό. Επίσης, πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που πρόκειται να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Σε σχέση με τον τρόπο που θα δίνεται η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις προβλέπεται να είναι τμηματική και θα δίνεται μέσω λογαριασμού. Να σημειωθεί πως θα δίνεται προκαταβολή στην επιχείρηση με την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.

Στόχος του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 30%. Να υπάρξει στο μέλλον υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο, με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v