Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα όπλα και οι συμμαχίες των τραπεζών στο asset management

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εργασιών τα επόμενα χρόνια βλέπουν οι τραπεζίτες. Οι ισχυρές συμμαχίες που χτίζουν Eurobank, Alpha Bank και Piraeus. Τι δείχνει η σύγκριση με την Ευρώπη.

Τα όπλα και οι συμμαχίες των τραπεζών στο asset management

Δυναμική επέκταση στις εργασίες του asset management επιχειρεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των εσόδων του από διαφορετικές πηγές και στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις.

Οι στόχοι στα business plan της επόμενης τριετίας είναι φιλόδοξοι και όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς η Ελλάδα απέχει κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια στο asset management των τεσσάρων τραπεζών (Eurobank, Piraeus, Εθνική και Alpha Bank) αλλά και των εξειδικευμένων ανεξάρτητων από το τραπεζικό σύστημα εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων ανέρχονται στο 10% του ελληνικού ΑΕΠ έναντι 35% που κινείται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το 81% του μεριδίου στην ελληνική αγορά AUMs. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη διαχείριση Α/Κ και θεσμικών χαρτοφυλακίων κατέχει η Eurobank, η οποία ελέγχει το 26%, ακολουθεί η Αlpha Bank με 24%, η Πειραιώς με 20% και η Εθνική με 11%.

Ισχυρές συμμαχίες

Με δεδομένα τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εν λόγω εργασιών (έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιδόσεων) οι ελληνικές τράπεζες χτίζουν συμμαχίες με εξειδικευμένες στο αντικείμενο εταιρείες εντός και εκτός συνόρων ανάλογα με το προφίλ της στρατηγικής που ακολουθεί κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Στην Αlpha Bank, ο άξονας ενίσχυσης των εσόδων από το asset management στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στη συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο της UniCredit που δίνει τη δυνατότητα στην Αlpha Bank να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο όγκο πελατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συμφωνία συνεργασίας με την Partners Group.

Η συνεργασία των δύο ομίλων θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και υποδομών της Partners Group, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ οι πελάτες του private banking της Alpha Βank θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ίδιες επενδύσεις με μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Στη Eurobank, η στρατηγική επέκτασης των εργασιών του Wealth Management έχει ως νέο εφαλτήριο την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι η Eurobank διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στο Asset Management, με αιχμή τα αμοιβαία κεφάλαια. Στο νέο σκηνικό που δημιουργεί ο έλεγχος της Ελληνικής Τράπεζας ο σχεδιασμός της Eurobank προβλέπει τη δυναμική διείσδυση στις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου -εξού και τα γραφεία αντιπροσωπείας που ετοιμάζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ισραήλ κ.ά. Ισχυρό όπλο αποτελεί η καταθετική βάση της Ελληνικής, η οποία διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ.

Στην Piraeus, σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα στο asset management και μέσα από την εξαγορά εταιρειών του κλάδου. Η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει περίπου προ διετίας στην απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Iolcus Investment και οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε συζητήσεις για μια ακόμη εξαγορά εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v