Ξοδέψαμε 5 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες στα σούπερ μάρκετ

Ανθεκτική παραμένει η καταναλωτική ζήτηση παρά τις αυξημένες δαπάνες. Ποιες κατηγορίες προϊόντων πρωταγωνιστούν. Ποιες Περιφέρειες γράφουν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

Ξοδέψαμε 5 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες στα σούπερ μάρκετ

Μόλις λίγα εκατομμύρια μακριά από τα 5 δισ. ευρώ βρέθηκαν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο τετράμηνο, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025, οι καταναλωτές δαπάνησαν 4,984 δισ. ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή δαπανήσαμε 8,9% ή 410 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (1/1/2024-28/4/2024) όπου οι πωλήσεις ήταν 4,574 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή σε αξία επιβεβαιώνεται και από την άνοδο κατά 9% του όγκου των πωλήσεων των ταχυκίνητων κωδικών.

Από τα στοιχεία της NielsenIQ -σ.σ. αφορούν πωλήσεις σε καταστήματα πάνω από 100 τ.μ.- προκύπτει πως η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στα φρέσκα προϊόντα, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν 13,4% στα 1,255 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της κατηγορία τρόφιμα-ροφήματα ακολούθησαν με ποσοστιαία άνοδο 8,6% και συνολικές πωλήσεις 2,721 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, η ποσοστιαία άνοδος στις πωλήσεις των καθαριστικών ήταν περιορισμένη, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 1,6%, φτάνοντας τα 408 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας παρουσίασαν ήπια αύξηση 2,6%, με τον συνολικό τζίρο να φτάνει τα 303 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή, στα νησιά, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13,3%, καταλαμβάνοντας μερίδιο 7,7% της συνολικής αγοράς. Η Πελοπόννησος ακολούθησε με αύξηση 12,9%, φτάνοντας το 8,7% του συνολικού μεριδίου. Η Κρήτη, με 10,7%, διατήρησε μερίδιο 6,4%, ενώ η Μακεδονία και Θράκη κατέγραψαν αύξηση 10,6%, καταλαμβάνοντας το 11,3% της αγοράς.

Στην Κεντρική Ελλάδα οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν 10,3%, και το μερίδιο της περιοχής στη συνολική πίτα διαμορφώθηκε στο 12,9%. Στη Θεσσαλονίκη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 8,7%, με το μερίδιο να φτάνει το 9,8%, ενώ στην Αττική, η ανάπτυξη ήταν στο +6,5% και το μερίδιό της στο σύνολο της αγοράς στο 43,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v