Η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά σε λιγότερο από μια πενταετία προβλέπεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για τον κόσμο γύρω μας. Τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο. Από την αγορά εργασίας και τα νοσοκομεία έως τις σχολικές αίθουσες. Πώς προετοιμάζεται όμως η Ελλάδα για την νέα αυτή εποχή; Ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα δούμε άμεσα στο οικονομικό, εκπαιδευτικό και το σύστημα υγείας της χώρας μας;
Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα με τίτλο: «Η Ελλάδα και η Ε.Ε. στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», η οποία διοργανώθηκε στις 14 Ιουνίου, στην Αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα.
Η Ευρώπη πίσω από την Κίνα και της ΗΠΑ – Η σημασία του «Φάρου»
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η« Ευρώπη συζητά πολύ. Νομοθετεί πολύ. Όμως αυτοί που παράγουν Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα και εμείς έχουμε μείνει πίσω. Ξέρουμε ότι πρέπει να τρέξουμε και σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο Ελλάδας και πιστεύω τα επόμενα χρόνια θα γίνουν πολλά. Το γεγονός ότι έχουμε ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, τον ‘Φάρο’, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, δήλωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι μια ψηφιακή αποικία, καθώς καταναλώνει τις εφαρμογές που οι άλλοι παράγουν. Παρόλο που όπως τόνισε έχει τεράστια ακαδημαϊκή υποδομή, αλλά και επιστημονικά προγράμματα όπως το Cern.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλάμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη σαν κάτι που θα συμβεί. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ».
Στη συνέχεια, σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση της στην ημερίδα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για Τεχνολογική Αυτονομία, Henna Virkkunen, συνεχάρη την Ελλάδα για τη δημιουργία του “Φάρου”, ως ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη», όπως υπογράμμισε. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.
Έπειτα, η Ευρωπαία Επίτροπος για Startups, Έρευνα και Καινοτομία, Ekaterina Zaharieva, κατά τη διάρκεια της δικής της μαγνητοσκοπημένης παρέμβασης, δήλωσε πως γίνονται σημαντικά βήματα για τη μετάβαση της Ευρώπης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αναφερόμενη στην Ελλάδα τόνισε ότι το οικοσύστημα των Startups αναπτύσσεται γρήγορα, ενώ ο χαρακτήρισε τον “Φάρο” ως ένα εξίσου σημαντικό βήμα.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ελληνική οικονομία
Οι αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ με θέμα «AI και Οικονομία» στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ Στέφανος Κόλλιας και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Βαγγέλης Καρκαλέτσης, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ψηφιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ψηφιοποιώντας υπηρεσίες και διασυνδέοντας μητρώα. Όπως υπογράμμισε το gov.gr διαθέτει πλέον πάνω από 2.000 υπηρεσίες. Μάλιστα, προέβλεψε ότι στη χώρα μας το δημόσιο θα ενσωματώσει εξαιρετικά γρήγορα την Τεχνητή Νοημοσύνη και θα είναι η υπόλοιπη ελληνική οικονομία αυτή που θα πρέπει να ανταποκριθεί.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στην Εθνική Στρατηγική της κυβέρνησης για Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θέτει τις αρχές για ηθική χρήση, καινοτομία και κοινωνική υπευθυνότητα.
Ακόμα, ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εξασφαλίστηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για έργα που ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την εκπαίδευση και τη φορολογική πολιτική. Ανάμεσα τους ξεχώρισε την ενίσχυση της ΑΑΔΕ για την πρόληψη φοροδιαφυγής.
Το όραμα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη είναι η Ελλάδα να γίνει κόμβος αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης στα Βαλκάνια.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο εκπαίδευσης
Το επόμενο πάνελ του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην παιδεία, ενώ συμμετείχε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ΕΚΚΕ, Χαράλαμπος Τσέκερης, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Εταίρος στην EY, Χρήστος Ταραντίλης και ο ιδρυτής και CEO της 100mentors Γιώργος Νικολετάκης, με συντονιστή τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου.
Η κ. Ζαχαράκη παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Η υπουργός παιδείας μίλησε για το Ψηφιακό Φροντιστήριο, που λειτουργεί ήδη πιλοτικά για μαθητές της Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για μια δράση όπως είπε που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ψηφιακό Σχολείο 2», το οποίο φέρνει τις νέες τεχνολογίες στη διαδικασία της εκπαίδευσης.
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τα ψηφιακά εργαλεία βρίσκονται ήδη εδώ και βελτιώνονται διαρκώς, ενώ σύμφωνα με την ίδια θα εγκατασταθούν άλλοι 4.500 διαδραστικοί πίνακες τον Σεπτέμβριο στα σχολεία, καθώς και σετ ρομποτικής. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι χτίζεται ένας οδηγός Τεχνητής Νοημοσύνης για τα παιδιά, με διαβαθμισμένη γλώσσα για να γίνεται πιο εύκολα κατανοητό το περιεχόμενο.
Ακόμα, η υπουργός παιδείας στάθηκε και στον κρίσιμο άξονα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών γύρω από τα ψηφιακά εργαλεία, ενώ όπως ανακοίνωσε 155.000 εκπαιδευτικοί θα έχουν εκπαιδευτεί πάνω στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το τέλος του 2025.
Οι αλλαγές που έρχονται στα νοσοκομεία
Έπειτα ακολούθησε το πάνελ για την υγεία, στο οποίο έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Ισμήνη Κριάρη, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΚΠΑ Στάθης Ευσταθόπουλος και ο Επιστημονικός Διευθυντής στην «Ευγονία», δρ. Γεώργιος Λαϊνάς. Συντονιστής ήταν ο Ταμίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Βασίλης Ψυχογιός.
«Καμία άλλη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή του εύρους και της ταχύτητας. Σε λιγότερο από 5 χρόνια από σήμερα θα έχουν όλα αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ όπως προέβλεψε ο «χώρος της υγείας και ο χώρος της εκπαίδευσης θα έχουν τη μεγαλύτερη μεταβολή».
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «στην ψηφιοποίηση του χώρου της υγείας η Ελλάδα προηγείται σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών κρατών».
«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην Ελλάδα είναι στο 100%, ενώ στη Γερμανία είναι στο 17%. Το myhealth app αλλάζει τελείως τη ζωή μας, ενώ από τις αρχές 2026 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή».
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «υπάρχει στον αέρα διαγωνισμός για τη χρήση του ΑΙ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για την ταχύτερη και ακριβέστερη συνταγογράφηση, αλλά και για την αντιμετώπιση της απάτης. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει βγει ο πλειοδότης και θα αρχίσουν να εγκαθίστανται τα συστήματα μέχρι το τέλος του 2026».
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός υγείας, υπάρχουν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για την υγεία, ο οποίος θα λειτουργεί με AI. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις και με την πορτογαλική εταιρεία Sword Health, η οποία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα triage, το οποίο λειτουργεί με AI και μειώνει τον χρόνο παραμονής στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στόχος είναι να έρθει το σύστημα αυτό και στην Ελλάδα, όπως εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η τεχνολογία οδηγεί στον εκδημοκρατισμό των υπηρεσιών υγείας, καθώς όπως είπε «μέχρι πρόσφατα υπήρχαν υπηρεσίες υγείας που κάποιος έπρεπε να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να τις έχει. Άρα απευθύνονταν σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Σε λίγο θα μπορούμε να τις έχουμε όλοι στο κινητό μας».
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση και στο τελευταίο πάνελ της ημερίδας, στο οποίο παρουσιάστηκε το αναδυόμενο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς και οι πρωτοπορίες των Startups του χώρου. Στο πάνελ αυτό συμμετείχαν ο διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης» Σπύρος Σελλής, ο ιδρυτής του Πάρκου Καινοτομίας JOIST Τάσος Βασιλειαδης, η υπεύθυνη εταιρικών σχέσεων της Prisma Electronics, Δήμητρα Μαρίνα Γιορδαμλή, ο chief innovation officer της Space Hellas Σωτήρης Καραγιάννης και ο συνιδρυτής και CEO της EVENLY Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, ενώ συντονιστής ήταν ο διευθυντής του Capital.gr, Σπύρος Δημητρέλης.
Κλείνοντας τις διεργασίες του συνεδρίου, ο κ. Τσιοδρας επισήμανε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ευκαιρία.
«Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τις δομές και το πολιτικό όραμα για να ηγηθεί στο νέο ευρωπαϊκό τοπίο» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.