Επεμβάσεις στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πρωτεύουσας, με πρώτη προτεραιότητα την αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού μέσα στο 2025, τη δημοπράτηση του έργου για τη δημιουργία του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά αλλά και νέο σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των Νοτίων Προαστίων και ειδικότερα του Ελληνικού, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο υφυπουργός Ν. Ταχιάος επιβεβαίωσε χθες στο περιθώριο συνεδρίου πως ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες για τη σημειακή παρέμβαση στην έξοδο Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού σε συνεργασία με το νέο Παραχωρησιούχο, τη Νέα Αττική Οδό, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να αποδέχεται την πρόταση για την κατασκευή δύο διαφορετικών εξόδων σε απόσταση περίπου 150 μέτρων στον κόμβο ως την πλέον ρεαλιστική, ώστε να απελευθερωθεί το σημείο που εμφανίζει και το μεγαλύτερο φόρτο αλλά και εμποδίζει την έξοδο στην ΠΑΘΕ.
Στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει μέσα στο έτος ενώ η διάρκεια κατασκευής εκτιμάται σε τέσσερις με πέντε μήνες, όπου μοιραία κατά τη διάρκεια των έργων θα απαιτηθούν προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας.
Μέσα στο 2025 θα δημοπρατηθεί επίσης το έργο του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η κίνηση στον κόμβο Λ. Αθηνών και Λ. Σχιστού και να εξυπηρετηθεί η περιοχή του Θριασίου Πεδίου, που εν πολλοίς συγκεντρώνει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα ως περιοχή hub για logistics.
Ασφαλώς το έργο δεν είναι άμεσο καθώς από τη δημοπράτηση θα χρειαστούν συμβατικά 36 μήνες κατασκευής έως την ολοκλήρωσή του, αλλά αποτελεί την πρώτη κίνηση διαχείρισης των αναγκών της περιοχής.
Τα Νότια Προάστια
Το κυκλοφοριακό χάος στα Νότια Προάστια, η υψηλή συγκέντρωση επενδύσεων στην περιοχή και ασφαλώς η mega ανάπλαση του Ελληνικού απαιτούν επίσης νέο σχεδιασμό έργων, με τον υφυπουργό να αποκαλύπτει πως υπάρχει ενεργή συζήτηση με την Παραχωρησιούχο του Ελληνικού, Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ +0,30%, για άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται πως το «άγιο δισκοπότηρο» για την κυκλοφοριακή στήριξη της περιοχής και του Ελληνικού είναι μια από τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ειδικότερα η Σήραγγα Ηλιουπόλεως, έργο εξόχως απαιτητικό και κοστοβόρο (οι αδρές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ), για το οποίο η Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ +0,30% έχει χρηματοδοτήσει και παραδώσει μελέτη στο ΥΠΟΜΕ.
Το έργο περιλαμβάνεται και στην Πρότυπη Πρόταση της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Άκτωρ Παραχωρήσεις (σύντομα Aktor Παραχωρήσεις) - Άβαξ για τις τρεις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού (οι άλλες δύο είναι προς Λαύριο και Ραφήνα).
Στην παρούσα φάση, όμως, οι δύο πλευρές συζητούν πιο άμεσες παρεμβάσεις, όπως η πρόταση της Lamda για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο τμήμα από τον Άλιμο έως το Ελληνικό, πέρα ασφαλώς από την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η συζήτηση ωστόσο περιλαμβάνει και τα έργα σταθερής τροχιάς, γεγονός που φαίνεται να προκρίνει την επέκταση της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα, ενδεχομένως με παράκαμψη και έναν επιπλέον σταθμό μέσα στην έκταση του Ελληνικού.
Η διοίκηση της Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ +0,30% έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας σταθμού Μετρό στην καρδιά του Ελληνικού και προσφάτως, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου, δήλωσε την πρόθεσή της να απαλλοτριώσει έκταση για τη χωροθέτηση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑσαφές επίσης παραμένει το μέλλον του Τραμ στην έκταση -πέραν της χωροθέτησης του αμαξοστασίου- καθώς δεν υπάρχει επικαιροποιημένη τοποθέτηση για το αν θα κατασκευαστεί Γραμμή εντός της έκτασης.
Η αρχική πρόβλεψη αφορούσε χάραξη κοντά στο Ρέμα Τραχώνων, όπου αναπτύσσεται ο κύριος όγκος των mainstream κατοικιών του project Little Athens. Παλαιότερα η διοίκηση της Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ +0,30% είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την πιθανή ηχητική όχληση των συρμών του Τραμ.
Τα ορφανά χρηματοδότησης έργα
Το ΥΠΟΜΕ δεν έχει εγκαταλείψει το έργο σύνδεσης της Λ. Κύμης με την ΠΑΘΕ, το οποίο έχει δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο και κάποτε αποτελούσε την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού με προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - AKTOR (πρώην Ιntrakat), ωστόσο αυτό έχει απενταχθεί από το ΠΔΕ, αναζητά πόρους και ενδεχομένως να αλλάξει η έκτασή του σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά του κ. Ταχιάου σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
Παρά το γεγονός του ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΟΜΕ έχει επικρίνει το θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Προτάσεων, προαναγγέλοντας και σχετική τροπολογία που έχει καθυστερήσει να κατατεθεί στη Βουλή (σ.σ. νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση υπό την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΜΕ), εντούτοις ο κ. Ταχιάος ανάφερε χθες πως η Πρότυπη Πρόταση για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Οινόφυτα (σ.σ. από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για την αποσυμφόρηση του Κηφισού «αποτελεί έργο που ενδιαφέρει πάρα πολύ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων άμεσα.
Οι εκκρεμότητες για Μετρό
Ο υφυπουργός ερωτήθηκε σχετικά για τον ενεργό διαγωνισμό επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ίλιον, ο οποίος έχει διεκδικητές αλλά παραμένει παγωμένος εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Ο ίδιος εξήγησε ότι εφόσον οι πόροι έρχονται από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και με ενεργές συμβάσεις τη Γραμμή 4 του Μετρό, αλλά και την υπό δημοπράτηση επέκταση της βασικής γραμμής στη Θεσσαλονίκη, «στενεύουν» τα περιθώρια εξασφάλισης της πλήρους χρηματοδότησης του έργου.
Αν συνυπολογιστεί δε η ανάδειξη της επέκτασης προς Γλυφάδα (όπως προαναφέρθηκε ότι εξετάζεται) στο draft των απαραίτητων έργων, αναμένεται η διατύπωση νέας στρατηγικής έργων Μετρό.