Την πρώτη του έξοδο για φέτος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με στόχο την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ, επιχειρεί σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με την έκδοση ενός νέου δεκαετούς ομολόγου, με ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2036.
Tο βιβλίο προσφορών άνοιξε ήδη, με ευρεία υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού από τα πρώτα λεπτά, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές που ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ!
Η μεγάλη υπερκάλυψη οδηγεί και σε μείωση του αρχικού guidance για την αποτίμηση, το οποίο περιορίζεται στο 3,47% έναντι αρχικού εύρους στο mid - swaps + 60-65 μονάδες βάσης, ήτοι στην περιοχή του 3,47 - 3,52%.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι έξι διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Morgan Stanley), οι οποίες έχουν ήδη διερευνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα προχωρούν -εκτός απροόπτου- στη διάθεση του ομολόγου, συγκεντρώνοντας προσφορές και διαμορφώνοντας την τελική τιμολόγηση για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους.
Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σηματοδοτεί και την έναρξη του φετινού προγράμματος δανεισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το οποίο προβλέπει την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 8 δισ. ευρώ το 2026, έναντι 7,5 δισ. ευρώ το 2025, στο πλαίσιο της στρατηγικής για συνεχή παρουσία στις αγορές, διατήρηση της υψηλής ρευστότητας και περαιτέρω βελτίωση της καμπύλης αποδόσεων του ελληνικού χρέους.
Η κάλυψη του συγκεκριμένου ποσού αναμένεται χωρίς… κλυδωνισμούς, βάσει του ιστορικού των προηγούμενων εκδόσεων, το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους.
Θετικό παράγοντα συνιστά και το διεθνές επενδυτικό κλίμα, το οποίο παραμένει ευνοϊκό για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα επωφελείται πλέον από την επενδυτική βαθμίδα και τη σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών της μεγεθών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων οι προσφορές υπερκάλυψαν στο πολλαπλάσιο το ζητούμενο ποσό, γεγονός που ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στις αγορές.