Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πονοκέφαλος με τα αυθαίρετα, λήγει η προθεσμία τακτοποίησης

Εκτός αγοράς κινδυνεύουν να τεθούν εκατομμύρια σπίτια, καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Τι σκέφτονται στο ΥΠΕΝ και πότε αναμένονται οι πρώτες λύσεις. Ποια είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ.

Νέος πονοκέφαλος με τα αυθαίρετα, λήγει η προθεσμία τακτοποίησης

Νέο μεγάλο αδιέξοδο αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων καθώς λήγει τους επόμενους μήνες η προθεσμία που επιτρέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Πρόκειται για θέμα που μπορεί να θέσει εκτός αγοράς εκατομμύρια ακίνητα τα οποία δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν με πώληση, γονική παροχή ή δωρεά μετά τις 31 Μαρτίου αφού κλείσει οριστικά το παράθυρο τακτοποίησης βάσει του νόμου 4495/2017.

Πηγές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι εξετάζονται μια σειρά από σενάρια σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα. «Δεν έχουν ακόμα ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Μέσα στο Φεβρουάριο ίσως έχουμε τις τελικές αποφάσεις που θα στηρίζονται σε νομικά στέρεα βάση», αναφέρουν πηγές.

Στο ΥΠΕΝ τονίζουν την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος των διαδοχικών παρατάσεων και το σύστημα να περάσει σε καθεστώς κανονικότητας, με έμφαση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στον διαρκή έλεγχο της νομιμότητας των κτιρίων.

Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις που εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4, δεν αφορούν πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες, αλλά τη μεγάλη μάζα των καθημερινών πολεοδομικών παραβάσεων που συναντώνται στον αστικό ιστό.

Κατεπείγοντα προβλήματα

Σε επιστολή που εστάλη από την ΠΟΜΙΔΑ στο ΥΠΕΝ πριν από λίγες ημέρες τονίζονται τα κατεπείγοντα πολεοδομικά προβλήματα των ακινήτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων είναι και η λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων.

«Χωρίς την οποία θα είναι ουσιαστικά αδύνατη η σύνταξη οποιουδήποτε μεταβιβαστικού συμβολαίου πώλησης, δωρεάς, ακόμη και γονικής παροχής ακινήτου στη χώρα μας», τονίζεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η θέση της Ομοσπονδίας που κάνει λόγο για την «καθιέρωση μόνιμης και απρόθεσμης διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 31.3.2026, με συμπερίληψη με αυστηρότερες προϋποθέσεις και ειδικούς κανόνες και των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, καθώς επίσης και των δασικών αυθαιρέτων».

Ακόμα, υπογραμμίζεται και το άλλο φλέγον θέμα όπου στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία έκδοσης ταυτότητας κτιρίου για όλα τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας, και γενικά δημόσιας πρόσβασης και χρήσης.

Συνάντηση με το ΥΠΕΝ

Ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της λεπτομερώς στο ΥΠΕΝ είχε χθες η ΠΟΜΙΔΑ σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Σε ανακοίνωση του, το τελευταίο τόνισε ότι η συζήτηση, εξελίχθηκε σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία επικεντρώθηκε στο θέμα της νομιμοποίησης των ακινήτων, όπως και στην ενεργειακή αναβάθμισή τους.

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακούγοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, προχωρά με συγκεκριμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας, της ασφάλειας δικαίου και της αξιοπιστίας του θεσμικού πλαισίου για την ακίνητη περιουσία, καθώς και στην επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και τον ορθολογικό σχεδιασμό του χώρου με σαφείς και ενιαίους κανόνες», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «επισημάνθηκε και η συμβολή της ΠΟΜΙΔΑ ως αρωγού της Πολιτείας, μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις και θεσμικό διάλογο, για τη διαμόρφωση λειτουργικών και συνεκτικών πολιτικών στον τομέα της ακίνητης περιουσίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο