Τη στρατηγική της κυβέρνησης για το στεγαστικό και τον ρόλο των ιδιοκτητών ακινήτων παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.
Κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του ήταν ότι το στεγαστικό αποτελεί «εθνική πρόκληση» που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνεργασία των ιδιοκτητών και χωρίς την ενεργοποίηση του κλειστού αποθέματος κατοικιών.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει φιλοσοφία απέναντι στην ιδιοκτησία, περνώντας από την αντιμετώπισή της ως «εύκολου στόχου» σε μια αντίληψη που τη βλέπει ως μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
«Το μεγάλο μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός που εκπέμπω και εγώ σήμερα μέσα από αυτό το βήμα , είναι σαφές: η ιδιοκτησία επανεντάσσεται στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Περισσότερα διαθέσιμα σπίτια, λογική φορολογία, κίνητρα επένδυσης, αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, στήριξη της Περιφέρειας. Αυτή η κατεύθυνση δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες. Αφορά τα νέα ζευγάρια που ψάχνουν σπίτι, τις οικογένειες που θέλουν ποιότητα ζωής, τις τοπικές κοινωνίες που χρειάζονται ζωή και δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή όμως, για να πετύχει η εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του στεγαστικού ζητήματος, χρειάζεται κυρίως η δική σας συμβολή. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στο νέο πλαίσιο και ενεργοποίηση του κλειστού αποθέματος κατοικιών. Όταν ένα σπίτι ανοίγει, ωφελείται η αγορά ακινήτων, η τοπική κοινωνία, οι νέοι άνθρωποι που ψάχνουν στέγη, η ίδια η αξία της ιδιοκτησίας σας. Η λύση περνά μέσα από μια νέα σχέση συνεργασίας, όπου το κράτος δημιουργεί τις προϋποθέσεις και οι ιδιοκτήτες αξιοποιούν τις δυνατότητες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στο φορολογικό πεδίο, υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% τα προηγούμενα χρόνια και ανακοίνωσε ότι από το 2026 ο φόρος μειώνεται κατά 50%, ενώ από το 2027 καταργείται πλήρως για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς και ακριτικές περιοχές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, με στόχο –όπως είπε– να προστατευθεί η μικρομεσαία ιδιοκτησία και να ενισχυθεί η διαφάνεια.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργοποίηση των κλειστών κατοικιών μέσω της επέκτασης της τριετούς φοροαπαλλαγής για όσα ακίνητα διατίθενται σε μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τη μετατροπή γραφείων και καταστημάτων σε κατοικίες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιχορήγηση έως 80%, που στοχεύει κυρίως σε ανενεργά ακίνητα.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε ακόμη στην αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ενώ προανήγγειλε την ενεργοποίηση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) το πρώτο τρίμηνο του 2026, ως εργαλείο διαφάνειας και καλύτερου σχεδιασμού πολιτικών. Κλείνοντας, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να εμπιστευθούν το νέο πλαίσιο, τονίζοντας ότι περισσότερα σπίτια στην αγορά σημαίνουν όφελος για την κοινωνία, την περιφέρεια και την ίδια την αξία της ιδιοκτησίας.