Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγροτικό πετρέλαιο: Απευθείας στην αντλία η απαλλαγή ΕΦΚ και ΦΠΑ

Τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή myDiesel της ΑΑΔΕ από την 1η Νοεμβρίου 2026. Η νέα διαδικασία αντικαθιστά το σύστημα επιστροφής φόρου και απλοποιεί τη διαδικασία για τους δικαιούχους αγρότες. Παράλληλα, θεσπίζεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο της επιστροφής.

Αγροτικό πετρέλαιο: Απευθείας στην αντλία η απαλλαγή ΕΦΚ και ΦΠΑ
Η εικόνα δημιουργήθηκε με ΑΙ (ΑΙ generated image)

Υπογράφηκε η Κοινή Απόφαση Α. 1224/2026 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΑΑΔΕ, με την οποία τίθεται σε λειτουργία, από την 1η Νοεμβρίου 2026, η νέα ψηφιακή εφαρμογή myDiesel. Μέσω της εφαρμογής, οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τον αναλογούντα ΦΠΑ απευθείας στην αντλία.

Η νέα ψηφιακή διαδικασία αντικαθιστά το υφιστάμενο σύστημα επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου και απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία για τους παραγωγούς. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης, προκειμένου να διαθέτουν καύσιμα στους δικαιούχους με την απαλλαγή, υποχρεούνται να εγγραφούν στην εφαρμογή. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE από τις 22 Οκτωβρίου 2026, ενώ σε λίγες ημέρες θα διατεθεί και μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές και τάμπλετ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής είναι τα πρατήρια να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στο Μητρώο Πρατηρίων Δημόσιας Χρήσης. Για τον λόγο αυτό, η ΑΑΔΕ απέστειλε ενημερωτικό μήνυμα στα περίπου 450 πρατήρια που εμφάνιζαν ελλείψεις, με σχεδόν το 50% εξ αυτών να έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες.

Ταυτόχρονα, η επιστροφή του ΕΦΚ στα πρατήρια πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα, τουλάχιστον κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, κατόπιν επαλήθευσης των παραστατικών πώλησης μέσω των πληροφοριακών συστημάτων myDATA ή eSend, χωρίς να απαιτείται καμία πρόσθετη ενέργεια από τον πρατηριούχο.

Τέλος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της ΑΑΔΕ, έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση και καταθέτει προς ψήφιση διάταξη με την οποία προβλέπεται η επιστροφή στον πρατηριούχο του ΕΦΚ και του ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτόν, καθώς και το ασυμψήφιστο και ακατάσχετο των εν λόγω ποσών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο