Τράπεζες: Μάχες καταθέσεων με αρωγή κλινικών!

Σημαντικά οφέλη τουλάχιστον στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας φαίνεται να προσφέρει ο τραπεζικός ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων. Την ίδια ώρα, τα "σύννεφα" μαζεύονται στον ασφαλιστικό κλάδο.  

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τράπεζες: Μάχες καταθέσεων με αρωγή κλινικών!
Σημαντικά οφέλη τουλάχιστον στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας φαίνεται να προσφέρει ο τραπεζικός ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων.

Η αρχή έγινε από τη Marfin Egnatia Bank, η οποία προσφέρει στους κατόχους τραπεζικού λογαριασμού Marfin Ταμιευτήριο+Υγεία -έναντι ενός πολύ χαμηλού ετήσιου αντιτίμου (μόλις 60 ευρώ ετησίως για ενήλικες)- δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τα εξωτερικά ιατρεία του ομίλου Υγεία και εκπτώσεις σε μια σειρά εξετάσεων.

Η Eurobank από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει και αυτή συνεργασία με τον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου, τόσο για τους κατόχους των πιστωτικών της καρτών, όσο και για τους κατόχους λογαριασμών μισθοδοσίας.

Μέσα από τέτοιου είδους συμφωνίες, οι όμιλοι της ιδιωτικής υγείας:

Πρώτον, διευρύνουν το πελατολόγιο των εξωτερικών τους ιατρείων, αυξάνοντας τα έσοδά τους ακόμη και σε περιόδους όπου η πληρότητα των κλινών τους είναι πλήρως καλυμμένη.

Και δεύτερον, καρπώνονται έσοδα από ενδεχόμενες διαγνωστικές και λοιπές εξετάσεις.

Από την πλευρά τους τώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι διευρύνουν την καταθετική τους βάση και -ανάλογα με τη συμφωνία- αποκομίζουν επιπλέον και πρόσθετα έσοδα. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Marfin Egnatia Bank, ουσιαστικά προσφέρεται στους καταθέτες της ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, ενισχύοντας έτσι και τις σχετικές δραστηριότητες του ομίλου.

"Γκρίζα σύννεφα" στον ασφαλιστικό κλάδο

Γενικότερα, οι πωλήσεις μικρής αξίας ασφαλιστικών πακέτων μέσω των τραπεζών, φαίνεται να αποτελεί κάποια διέξοδο για τις εταιρίες του κλάδου, και μάλιστα, για εκείνες που έχουν κάποια σχέση συνεργασίας με τράπεζες.

Κατά τα άλλα, οι ασφαλιστικές εταιρίες απαντούν απέναντι στη δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει τον κλάδο, με περικοπές εξόδων και… "προσευχές στον Κύριο".

Συγκεκριμένα, κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω της κρίσης, τα ασφαλιστικά δίκτυα δυσκολεύονται ιδιαίτερα για να πουλήσουν καλυπτικά προϊόντα (προϊόντα κάλυψης κινδύνων).

Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι υπάρχουν δυσκολίες στην είσπραξη ακόμη και των υποχρεωτικών ασφαλίσεων, με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στον δρόμο, να είναι σαφώς περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν!

Ακόμη και η πορεία των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων -που "σήκωσαν" τον κλάδο κατά τα τελευταία χρόνια- έχει επηρεαστεί δυσμενώς από τη μαζική στροφή των αποταμιεύσεων προς τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις.

Επιπλέον, η μείωση των νέων τραπεζικών χορηγήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια περιόρισε δραστικά και τη ζήτηση για ασφάλιση κατοικιών και αυτοκινήτων.

Πέραν αυτών, οι ασφαλιστικές εταιρίες αντιμετώπισαν επιπλέον προβλήματα:

Πρώτον, από την ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών το 2008, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες χαρτοφυλακίου.

Και δεύτερον, από θυγατρικές ΑΕΔΑΚ, οι οποίες επηρεάστηκαν και αυτές δυσμενώς από τη γενικότερη υποχώρηση του ενεργητικού στον κλάδο. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ασφαλιστικοί όμιλοι απαντούν -όσο αυτό είναι δυνατόν- με περικοπές δαπανών και με "εξορθολογισμό δικτύων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v