Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Ανανέωσαν πτυχία Μηχανική και ΑΕΓΕΚ

Την παραμονή τους στην ανώτερη εργοληπτική κατηγορία για την επόμενη τριετία εξασφάλισαν η Μηχανική και η ΑΕΓΕΚ, ενώ στην «ελίτ» του κατασκευαστικού κλάδου εισέρχεται και η Intrakat.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Ανανέωσαν πτυχία Μηχανική και ΑΕΓΕΚ
Την παραμονή τους στην ανώτερη εργοληπτική κατηγορία για την επόμενη τριετία εξασφάλισαν η Μηχανική και η ΑΕΓΕΚ, ενώ στην «ελίτ» του κατασκευαστικού κλάδου εισέρχεται και η Intrakat αναβαθμίζοντας το πτυχίο της από την 6η στην 7η τάξη του ΜΕΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ -έπειτα από σχετικό αίτημα των εργοληπτικών οργανώσεων- έδωσε στα τέλη του 2008 εξάμηνη παράταση στην υποχρέωση των τεχνικών εταιριών να ζητήσουν επανάκριση, ορισμένες από αυτές, και συγκεκριμένα η Μηχανική, η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, η Intrakat και η ΒΙΟΤΕΡ, επέλεξαν να υποβάλουν εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων (τέλη Ιανουαρίου 2009) τον φάκελο για την ανανέωση των πτυχίων τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη εξετάσει και εγκρίνει τις αιτήσεις της Μηχανικής και της Intrakat για κατάταξη στην ανώτερη κατηγορία, ενώ το ίδιο θα πράξει αύριο Πέμπτη και στην περίπτωση της εταιρίας ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Σημειώνεται πως η αίτηση της θυγατρικής της ΑΕΓΕΚ για παραμονή στην 7η τάξη έχει λάβει κατ' αρχάς θετική γνωμοδότηση και στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής ΜΕΕΠ αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση αυτή. Αίτηση επανάκρισης υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ακόμη μία εισηγμένη κατασκευαστική εταιρία, η ΒΙΟΤΕΡ, επιδιώκοντας να διατηρήσει το πτυχίο που ήδη διαθέτει.

Δεν βιάζονται οι «μεγάλοι»

Σε αντίθεση με τις τέσσερις αυτές εταιρίες, οι τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας (Άκτωρ, J&P Άβαξ, Τέρνα), όπως επίσης η ΑΤΤΙΚΑΤ και η Μοχλός, δεν έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις, δεδομένου του χρονικού περιθωρίου των έξι μηνών που έχουν ακόμη στη διάθεσή τους προκειμένου να καταθέσουν τον φάκελο της επανάκρισης.

Και αν στις περιπτώσεις των Άκτωρ (όμιλος Ελλάκτωρ) και Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οι δύο επιχειρήσεις θα μπορούσαν άνετα να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν μια ώρα νωρίτερα την ανανέωση των εργοληπτικών πτυχίων τους, δεν ισχύει το ίδιο για τις άλλες τρεις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

· Σε ό,τι αφορά την J&P Άβαξ, η διοίκηση της εισηγμένης δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της δομής του ομίλου και τον τρόπο αξιοποίησης της θυγατρικής Αθηνά. Αναμένεται η απόκτηση επιπλέον μετοχών στην Αθηνά (ποσοστό 11,2% που ανήκε στην οικογένεια Πρωτοπαπά και με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου θα εκποιηθούν το προσεχές διάστημα μέσω πλειστηριασμού), ώστε η J&P να ελέγξει άνω του 92% της εισηγμένης και να μπορέσει με απόλυτη ασφάλεια να προσδιορίσει το μέλλον της θυγατρικής της.

· Στην περίπτωση της ΑΤΤΙΚΑΤ, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η σχέση της εταιρίας με τον όμιλο της ΓΕΚ, ο οποίος ως γνωστόν συμμετέχει στην εισηγμένη με ποσοστό 21,5%. Τυχόν αύξηση της συμμετοχής αυτής θα καθιστούσε περιττή την παραμονή της ΑΤΤΙΚΑΤ στην ανώτερη κατηγορία.

· Η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ήδη μεταβάλει τα αρχικά της σχέδια (το ανώτερο πτυχίο επρόκειτο να το διεκδικήσει η θυγατρική Στροφίλι Τεχνική, αλλά πρόσφατα η απόφαση αυτή άλλαξε) και προς το παρόν η εισηγμένη Μοχλός θα επαναδιεκδικήσει το ανώτερο πτυχίο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, να αναθεωρηθεί εκ νέου η απόφαση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η ανώτερη εργοληπτική κατηγορία θα αριθμεί πλέον λιγότερα μέλη από εκείνα από τα οποία αποτελούνταν μετά την επανάκριση του 2003. Υπενθυμίζεται πως πριν από πέντε χρόνια είχαν λάβει το πτυχίο 7ης τάξης δεκατέσσερις επιχειρήσεις, ενώ όταν ολοκληρωθεί η επανάκριση του 2009 η συγκεκριμένη κατηγορία θα περιλαμβάνει το πολύ εννέα τεχνικές εταιρίες.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v