Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Ποια μέτρα ζητούν οι βιομήχανοι από ΥΠΑΝ

Άμεσα μέτρα στήριξης προς τις εταιρίες του κλάδου και εξασφάλιση ομαλής χρηματοδότησής τους προτίθεται να ζητήσει από τον Κ. Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελ. Κούρταλης.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κλωστές: Ποια μέτρα ζητούν οι βιομήχανοι από ΥΠΑΝ
Άμεσα μέτρα στήριξης προς τις εταιρίες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και εξασφάλιση ομαλής χρηματοδότησής τους από το τραπεζικό σύστημα προτίθεται να ζητήσει σύντομα από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης.

Η άμεση θεσμοθέτηση και η υλοποίηση μέτρων στήριξης από την Πολιτεία είναι επιβεβλημένες, υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, καθώς στα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν οι κλωστοϋφαντουργίες ήρθαν τώρα να προστεθούν και αυτά της πιστωτικής στενότητας και της απροθυμίας των τραπεζών να συνεχίσουν τις παλαιότερες γραμμές χρηματοδότησης.

Το πρώτο λοιπόν αίτημα των κλωστοϋφαντουργών δεν θα είναι η λήψη περισσότερων δανείων, αλλά η ανανέωση των παλαιότερων συμβάσεων με τους όρους που ίσχυαν μέχρι πριν από την κρίση και με επιδότηση επιτοκίου για τρία χρόνια.

Επιπλέον, ο σύνδεσμος πιστεύει ότι ο κλάδος μπορεί εύλογα να ενταχθεί στο άρθρο 5 του νόμου περί του πακέτου στήριξης των τραπεζών, όπου προβλέπονται εγγυήσεις για χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. "Αν δεν είμαστε εμείς ζωτικός κλάδος που συνεισφέρει τόσο πολύ στις εξαγωγές, τότε ποιος είναι;", αναρωτιέται στέλεχος κλωστοϋφαντουργικής εταιρίας.

Ένα δεύτερο αίτημα σχετίζεται με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο μέχρι πρότινος υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, ο οποίος μάλιστα είχε φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που προέβλεπε δανεισμό κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου και για ποσό έως 20 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθούν κινήσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Οι παράγοντες του χώρου, μόνο, πιστεύουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να επανέλθει προς ψήφιση, κατόπιν προηγούμενης συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια τρίτη δέσμη αιτημάτων σχετίζεται με το κόστος εργασίας, για το οποίο ο σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προτίθεται να ζητήσει:

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο για τα επόμενα τρία χρόνια.

• Δυνατότητα τοποθέτησης προσωπικού σε διαθεσιμότητα για ορισμένες περιόδους και εν συνεχεία την πληρωμή των αντίστοιχων ημερομισθίων εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ή το Ταμείο Ανεργίας.

• Ευνοϊκότερους όρους για τη χορήγηση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης σε όσους εργαζομένους του κλάδου συμπληρώνουν 7.500 ημέρες ασφάλισης και το 50ό έτος της ηλικίας τους.

Στα αιτήματα τέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών εντάσσονται και άλλα, όπως το αφορολόγητο των κερδών για όσες εταιρίες επενδύουν τα κέρδη για την ανάπτυξή τους, η ενίσχυση του κλάδου μέσω των κρατικών προμηθειών, η ενίσχυση μέσω του Δ΄ ΚΠΣ, όπου θα πρέπει να προβλεφθεί ιδιαίτερη μεταχείριση για την κλωστοϋφαντουργία, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v