Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν... επεκτατικά οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Eπεκτάσεων συνέχεια για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες κόντρα στην κρίση προωθούν με ταχείς ρυθμούς την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων τους. Πού στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι μεγάλοι όμιλοι.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επιμένουν... επεκτατικά οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Eπεκτάσεων συνέχεια για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες κόντρα στην κρίση προωθούν με ταχείς ρυθμούς την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων τους, με απώτερο στόχο την κάλυψη των περιοχών της χώρας στις οποίες σήμερα δεν έχουν ικανοποιητική παρουσία.

Η γεωγραφική κάλυψη της Βορείου Ελλάδος και της Κρήτης αποτελεί τον βασικό στόχο για τις αλυσίδες που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών τειχών.

* Σε αυτές τις δύο γεωγραφικές περιοχές δίνει ιδιαίτερο βάρος η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία δρομολογεί την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Στα σχέδια της εισηγμένης αλυσίδας είναι η είσοδός της στην Κρήτη με τη λειτουργία 5 νέων καταστημάτων εντός του 2009.

Παράλληλα, η εταιρία προωθεί με ταχείς ρυθμούς την αναβάθμιση στο δίκτυο των σημείων πώλησης που απέκτησε με την εξαγορά της Plus Hellas. Επίσης, σχεδιάζει την επιτάχυνση της οργανικής της ανάπτυξης με την προσθήκη 16 νέων καταστημάτων στο δίκτυό της, επεκτείνοντάς το σε 217 σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων του δικτύου δικαιόχρησης.

* Στην Κρήτη στρέφει το ενδιαφέρον της και η Ατλάντικ στους τομείς τόσο της χονδρικής όσο και του franchising. Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας franchising και ειδικών συνεργασιών με τις επιχειρήσεις ΕΑΣ Ηρακλείου και Παπαδάκη Αφοί ΕΠΕ στην Κρήτη.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου διαθέτει συνολικά 5 εταιρικά καταστήματα στην περιοχή του Ηρακλείου, το δίκτυο των συνεργαζόμενων σημείων πώλησης ανέρχεται στα 150 και ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2008 διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Η Παπαδάκη Αφοί ΕΠΕ, με έδρα το Ρέθυμνο της Κρήτης, έχει στην κατοχή της 2 καταστήματα στην περιοχή του Ρεθύμνου και ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2008 ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ.

Η Ατλάντικ, μέσω των εγκαταστάσεων και των υποδομών που διαθέτει στην Κρήτη, φιλοδοξεί να εξυπηρετεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητας των εν λόγω εταιριών και στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του συνολικού κύκλου εργασιών τους, ενισχύοντας με προσφορές την ανταγωνιστικότητα των νέων μελών.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια προϊόντων από την ΕΑΣ Ηρακλείου (λάδι - κρασί), τα οποία θα διατεθούν στο πανελλαδικό δίκτυο της Ατλάντικ σύντομα.

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Μανώλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ετήσιας συγκέντρωσης προμηθευτών Βορείου Ελλάδος της Ατλάντικ, ο όμιλος από τις αρχές του 2009, οπότε έληξε το συμβόλαιο με τον τοπικό master franchise, διαθέτει αυτόνομη παρουσία στην Κρήτη με 9 σημεία, διατηρώντας το 50% περίπου του τζίρου που είχε το προηγούμενο έτος. Επίσης, η Ατλάντικ φέτος θα ενισχύσει το δίκτυο εταιρικών καταστημάτων με το άνοιγμα 6 νέων σημείων, εκ των οποίων δύο στην Πάρο και ένα στην Τρίπολη.

Τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού και μάλιστα τα δύο θα είναι ιδιόκτητα. Επίσης, στις προτεραιότητες της Ατλάντικ είναι η επέκταση στην ηπειρωτική Ελλάδα του νέου τύπου καταστήματος με μικρότερο κωδικολόγιο (2.500 κωδικοί), το οποίο λειτουργεί πιλοτικά εδώ και επτά μήνες στη Μυτιλήνη. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο franchising της Άριστα, πέραν της Κρήτης θα δοθεί έμφαση στην αναδιοργάνωση του δικτύου.

* Ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλου, προγραμματίζει την ίδρυση 130 περίπου καταστημάτων (franchise και εταιρικά) σε όλη σχεδόν τη χώρα. Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι η έναρξη δραστηριοποίησής του στην αγορά της Βουλγαρίας με τη λειτουργία του πρώτου σημείου πώλησης Carrefour στο Burgas, ενώ σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2009 αναμένεται το άνοιγμα και του δεύτερου υπερμάρκετ Carrefour στη Βουλγαρία.

* Σε ό,τι αφορά την Aldi, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά από τη Βόρειο Ελλάδα, για την τριετία 2009 - 2011 στοχεύει στη δημιουργία 25 - 35 καταστημάτων τον χρόνο. Το πλάνο αυτό στηρίζεται στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των αλυσίδων discount στην Ελλάδα, όπου το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται στο 12% - 13% έναντι του 28% - 29% που ισχύει πανευρωπαϊκά. Σε ορίζοντα δεκαετίας, στόχος της αλυσίδας παραμένει, παρά την οικονομική κρίση, η δημιουργία 300 - 400 καταστημάτων στην Ελλάδα, που αποτελεί επένδυση της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

* Στις πόλεις Λιβαδειά, Κόρινθο, Πρέβεζα και Καλαμάτα προβλέπεται να δημιουργηθούν τα νέα καταστήματα του ομίλου ΜΕΤΡΟ, ο οποίος προγραμματίζει το άνοιγμα 6 νέων σημείων πώλησης τη φετινή χρονιά, ενώ το ύψος των επενδύσεων θα διαμορφωθεί στα 20 εκατ. ευρώ.
3Ο όμιλος Βερόπουλου, ο οποίος έχει και ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, προωθεί τη δημιουργία τουλάχιστον 3 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

* Σε ό,τι αφορά την αλυσίδα Σκλαβενίτης, προωθεί το άνοιγμα 4 νέων σημείων πώλησης, χωρίς να αποκλείεται φέτος να δημιουργήσει κατάστημα και εκτός της Αττικής.

* Στην ανάπτυξη του δικτύου των δικών της σημείων πώλησης θα επενδύσει και η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει τη δημιουργία 10 νέων καταστημάτων καθώς και ενός logistic center στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο